FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena knjiga Benjamina Tolića "Kraj neovisnosti"

ZAGREB, 27. listopada 2011. (Hina) - Knjigu kolumna Benjamina Tolića "Kraj neovisnosti", sastavljenu od 73 kolumne koje je autor objavio u "Hrvatskome slovu" od 29. siječnja 2010. do 17. lipnja 2011., predstavili su večeras u Zagrebu novinari i publicisti Mate Kovačević i Damir Pešorda.

Raščlanjujući strukturu autorova teksta, Kovačević je rekao kako su te kolumne po formi mikroeseji koji graniče s pripovjednom prozom. U uvodnom dijelu svojih kolumni, kako je objasnio, iznosi neupitnu činjenicu iz aktualna društvenog i političkog života, zatim u nizu kratkih rečenica iznosi svoje stajalašte, a kako bi pojačao dojam na čitatelja, služi se kratkim ironijskim opaskama, što u nastavku potvrđuje primjerima iz života, povijesti, mitologije ili literature. Na kraju dolazi zaključak koji, ako nije riječ o profinjenoj ironiji, ponekad prelazi u sarkazam.

Po Kovačevićevim riječima, širok je spektar tema i prijepora koje autor prati, komentira, raščlanjuje ili im se pak izruguje. Njegovi tekstovi su obrazovanijoj publici, kako je napomenuo, prava poslastica, a moglo bi ih se, kako je naveo, razvrstati u nekoliko skupina - unutarhrvatski problemi, koji omogućuju slabljenje nacionalne suverenosti, skup netransparentnih nadnacionalnih ustanova i organizacija te pitanje položaja hrvatskog naroda u BiH.

U političkom smislu Tolića ne treba posebno predstavljati, rekao je Kovačević, dodajući kako je duboko uronjen u vlastitu zemlju i njezinu sudbinu, a svoja stajališta temelji na učenju izvornog pravaša Ante Starčevića te u skladu s tim poziva na Savez za Hrvatsku nasuprot Savezu za Europu.

Tolićevu knjigu "Kraj neovisnosti" Damir Pešorda smatra trećom knjigom "nenamjerne trilogije", poslije knjiga "Tko smo mi?" i "Sanaderova dionica".

Po Pešordinim riječima, za Tolića je pitanje ulaska Hrvatske u EU ključno pitanje suvremene Hrvatske pa se na osobit način u svakoj kolumni bavi njime. "Tolić je odlučan protivnik integracija i jedan od najdosljednijih kritičara tih procesa, ali njegovi pogledi kod toga nisu ideološki, nego logički", rekao je, dodajući kako je prva kolumna u knjizi "Bajka o Bajiću" po mnogo čemu proročanska. Tu kolumnu, kako je podsjetio Pešorda, autor završava riječima: "A predizborna 'nova pravednost' duboko je zainteresirana za kaznenoprogonski kontinuitet nakon izbora - kontinuitet ne od jučer, nego od god. 1975."

Autor je, govoreći o motivu pisanja kolumna, rekao kako čovjek ne može "iz vlastite kože", pa mu je stalo da čuju i drugi što misli o društvenim problemima. Glede svrhe, dodao je da mu je nakana upozoriti na ono o čemu se ne piše budući da se u svim našim medijima posljednje dvije-tri godine neprestance vrti crna kronika i potiču najniže strasti. Po tome ispada da u Hrvatskoj nema ništa nego zločina, a kad bi bilo tako, Hrvatske ne bi bilo, rekao je Tolić. Zato, rekao je, želi probuditi visoke strasti, a ne podjarivati niske strasti.

"Nisam pesimist, samo se žalostim što ćemo morati ispočetka", rekao je, dodajući kako će za dvije ili tri godine biti mnogi na njegovoj strani.

Benjamin Tolić (1943.) objavio je dosad pet knjiga, među kojima i "Haški sapun" i "Pamet u glavu".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙