FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Odbor za zaštitu okoliša: proglašenje regije Alpe-Adria slobodnom od GMO-a

ZAGREB, 27. listopada 2011. (Hina) - Saborski odbor za zaštitu okoliša jednoglasno je prihvatio tekst prijedloga deklaracije o potpori inicijativi za proglašenje regije Alpe-Adria područjem slobodnim od genetski modificiranih organizama (GMO-a).

Predsjednica toga odbora Marijana Petir podsjetila je da je to saborsko tijelo, u djelokrugu kojega je, među ostalim, i briga za zaštitu prirode, u više navrata raspravljao o problematici genetski modificiranih organizama (GMO) te opasnostima od njihova unošenja u okoliš za bioraznolikost u Hrvatskoj. Istaknula je da je o tim pitanjima odbor 2008. jednoglasno donio zaključke kojima se, među ostalim, tražila izmjena tadašnjeg zakonodavstva, a to je stajalište većim dijelom i prihvaćen donošenjem zakona o GMO 2009.

"U tim je zaključcima, među ostalim, navedeno stajalište i mišljenje odbora o potrebi razvoja međunarodne suradnje, posebice sa susjednim državama te državama u okružju jugoistočne Europe, kako bi se stvorila zajednička regionalna strategija i koordinirale aktivnosti u očuvanju regije kao područja slobodna od GMO-a.

Zbog toga je odbor na temelju svojih zaključaka, uz suglasnost predsjednika Hrvatskog sabora, pokrenuo inicijativu za proglašenje regije Alpe-Adria područjem slobodnim od genetski modificiranih organizama (GMO-a) koja je upućena odborima za pitanja zaštite okoliša parlamenata Mađarske, Austrije, Slovenije i Italije", istaknula je Petir.

Naglasila je da su 2010. i 2011. inicijativu poduprli predstavnici odbora za održivi razvoj mađarskog parlamenta na sastanku odbora za održivi razvoj u Zagrebu u listopadu 2010. te odbora za zaštitu okoliša austrijskog parlamenta na sastanku u Beču u veljači 2011. Inicijativu je javno poduprlo i izaslanstvo odbora za poljoprivredu slovenskog parlamenta na sastanku predsjednika odbora za pitanja poljoprivrede parlamenata zemalja članica EU-a i zemalja kandidata održana u mađarskom parlamentu u Budimpešti 28. ožujka 2011., u sklopu mađarskog predsjedanja EU-om, rekla je Petir.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙