FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Dobre vijesti iz Europe ohrabrile ulagače na Wall Streetu

NEW YORK, 27. listopada 2011. (Hina/Reuters) - U srijedu su na Wall Streetu cijene dionica porasle, zahvaljujući napretku u rješavanju europske dužničke krize i dobrim kvartalnim poslovnim rezultatima većine američkih kompanija.

Dow Jones indeks porastao je 1,39 posto, na 11.869 bodova, dok je S&P 500 ojačao 1,05 posto, na 1.241 bod, a Nasdaq indeks 0,46 posto, na 2.650 bodova.

Premda do završetka trgovanja na Wall Streetu još nije bio poznat ishod summita Europske unije o planu za suzbijanje dužničke krize, vijesti o napretku u pregovorima između europskih lidera pozitivno su utjecale na tržište.

Unatoč nedostatku detalja, ulagače je ohrabrila poruka europskih lidera da će kapaciteti europskog fonda za financijsku stabilizaciju biti povećani s 440 milijardi na 1.000 milijardi eura.

Europski lideri postigli su i dogovor o dokapitalizaciji europskih banaka, što je pozitivno utjecalo na američki financijski sektor, koji je jučer bio među najvećim dobitnicima. KBW indeks bankarskog sektora porastao je 2,1 posto.

Ulagače su ohrabrili i dobri poslovni rezultati kompanija. Cijena dionice Boeinga skočila je 4,5 posto, nakon što je taj proizvođač zrakoplova povećao procjene poslovnih rezultata u ovoj godini.

I niz drugih kompanija izvijestilo je o boljim nego što se očekivalo rezultatima u trećem tromjesečju. Prema podacima Reutersa, od 206 kompanija iz S&P 500 indeksa koje su dosad objavile izvješća, njih 72 posto svojim je rezultatima nadmašilo očekivanja analitičara.

Pozitivno su na tržište djelovali i najnoviji makroekonomski podaci koji pokazuju da američkom gospodarstvu ne prijeti recesija. Narudžbe za trajne proizvode porasle su u rujnu 1,7 posto, što je njihov najveći rast u posljednjih šest mjeseci.

Na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE ojačao je 0,50 posto, na 5.553 boda, dok je frankfurtski DAX oslabio 0,51 posto, na 6.016 bodova, a pariški CAC 0,15 posto, na 3.169 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙