FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Južni Sudan: engleski u školama zamjenjuje arapski

JUBA, 26. listopada 2011. (Hina) - Južni Sudan je u srijedu priopćio da će se u njegovim školama početi podučavati na engleskom jeziku čime će se istisnuti arapski koji je bivši neprijatelj iz građanskog rata, pretežito muslimanski sjeverni Sudan, koristio kao sredstvo širenja islamskog zakona i arapske baštine.

Pretežito muslimanski sjever nametnuo je islamski zakon i arapski jezik jugu koji se u srpnju otcijepio i postao najnovija država svijeta a gdje su većina stanovnika kršćani ili imaju tradicionalna vjerska uvjerenja.

Odluka o jeziku znakovita je za južnosudansku viziju snažnije integracije s afričkim susjedima, rekao je Samson Wattara, profesor političkih znanosti na sveučilištu u Jubi.

"Promjena neće biti automatska i vjerojatno će biti složena ali južni Sudanci žele gledati prema jugu", rekao je Wattara agenciji Reuters.

"To je odvajanje od doktrine arabizacije kojoj se ustrajno suprotstavljalo u različitim pobunama", rekao je.

Južnosudanska vlada donijela je zakon kojim je engleski jeziik postao obvezan u osnovnim i srednjim školama, rekao je ministar informiranja Barnaba Marial Benjmain novinarima.

"Pod vladom u Kartumu podučavano je na arapskom. Mi ćemo učiti naše nacionalne jezike u predškoli a dalje će poduka u matematici ili znanostima biti na engleskom", rekao je.

Južni Sudan ima desetke lokalnih jezika i dijalekata ali su najrašireniji jezici engleski i arapski.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙