FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pozitivni i konstruktivni pregovori SAD-Sjeverna Koreja

ŽENEVA, 25. listopada 2011. (Hina/AFP) - Dvodnevni susreti Sjedinjenih Država i Sjeverne Koreje u Ženevi o nuklearnom pitanju bili su pozitivni i konstruktivni, ali nisu rezultirali konkretnom odlukom, rekao je šef američkog izaslanstva Stephen Bosworth .

"Vodili smo vrlo pozitivne i konstruktivne razgovore s izaslanstvom Sjeverne Koreje. Izgladili smo neka neslaganja i razmotrili razlike u drugim pitanjima", rekao je Bosworth nakon dva dana razgovora.

Bosworth je rekao da stranama treba "više vremena i razgovora za postizanje dogovora" i da će izaslanstva ostati u kontaktu preko sjevernokorejske misije u UN-a u New Yorku.

Američki izaslanik je posljednji puta vodio izaslanstvo iz Washingtona. Njegovu će funkciju preuzeti Glyn Davis, sadašnji američki veleposlanik u Međunarodnoj agenciji za atomsku energiju (IAEA). Sjevernokorejsko izaslanstvo je vodio zamjenik premijera Kim Kye Gwan.

Pregovorima šest zemlja (dvije Koreje, Kina, Japan, Rusija i SAD) pokušava se uvjeriti Pjongjang da odustane od svog nuklearnog programa. Od prosinca 2008. ti su pregovori na mrtvoj točci. Pjongjang se u travnju 2009. službeno povukao iz pregovora, mjesec dana prije svog drugog nuklearnog pokusa, a 2010. je Sjeverna Koreja je potopila južnokorejsku korvetu i bombardirala jedan južnokorejski otok.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙