FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Novartis ukida 2000 radnih mjesta u Švicarskoj i SAD-u

ZUERICH, 25. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Švicarski farmaceutski div Novartis planira ukinuti 2000 radnih mjesta u Švicarskoj i Sjedinjenim Državama s ciljem ostvarivanja godišnjih ušteda većih od 200 milijuna dolara, u okolnostima rastućih cjenovnih pritisaka i snažnog franka.

Te mjere kojima će biti pogođeno 1,7 posto ukupnog broja zaposlenih provest će se u idućih tri do pet godina, a uključivat će zatvaranje dvaju pogona u Švicarskoj i jednog u Italiji.

Novartis namjerava smanjiti i preseliti određene aktivnosti poput tehničkog istraživanja i razvoja, upravljanja podacima, nadzora kliničkih ispitivanja, sigurnosti lijekova i epidemiologije, te poslova vezanih za regulativu lijekova.

U četvrtom tromjesečju Novartis tako očekuje troškove restrukturiranja u visini oko 300 milijuna dolara.

Zbog oštrog rasta švicarskog franka troškovi poslovanja u Švicarskoj postali su previsoki, pa Novartis kao i njegov konkurent Roche razmišljaju o preseljenju dijela poslovanja u manje skupe centre kako bi održali troškove poslovanja niskima.

Roche je tako prilikom nedavne objave rezultata poslovanja u trećem tromjesečju upozorio da će mu snažan franak pogoditi cjelogodišnju dobit. Novartisova temeljna dobit u trećem je tromjesečju po dionici porasla na 1,45 dolara, više-manje u skladu s procjenama analitičara iz Reutersove ankete.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙