FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Premijerka u Makarskoj otvorila radove za 130 stanova POS-a

MAKARSKA , 24. listopada 2011. (Hina) - Predsjednica Vlade RH danas je u Makarskoj službeno označila početak gradnje 130 stanova iz programa poticane stanogradnje (POS) u koje će, kako je rekla, biti uloženo gotovo 68 milijuna kuna, a trebali bi biti izgrađeni za godinu i pol.

"Kroz POS je dosad stambeno pitanje riješilo 5054 obitelji u 77 općina i gradova diljem Hrvatske. U posljednje dvije godine u mandatu ove vlade izgrađeno je 286 takvih stanova, a trenutačno ih se gradi 92", rekla je Kosor na svečanom otvorenju radova za gradnju POS-ovih stanova u Makarskoj. Pritom je najavila da će uskoro u još nekoliko gradova u Hrvatskoj početi gradnja još 143 POS-ova stana.

Istaknuvši kako se njezina vlada zauzima za rješavanje stambenih teškoća, premijerka je podsjetila na nedavnu izmjenu zakona o subvencioniranju stambenih kredita državnim novcem.

"Samo mjesec i pol, otkako je na snazi taj ojačani zakon, mi smo uložili oko 27 miljuna kuna i po tom modelu je kupljeno 1500 stanova, odnosno krenulo se u realizaciju tih kredita", rekla je Kosor, dodajući kako je prosječna dob onih koji tako potražuju stanove 31 godina.

Premijerka je sudjelovala i na svečanoj sjednici Gradskog vijeća Makarske u povodu Dana grada.

Govoreći nazočnima u povodu Dana grada, koji se slavi u spomen na 24. listopada 1865., kada su lokalne vlasti u Makarskoj, umjesto talijanskoga kao službenog jezika, odlučile uvesti hrvatski jezik, premijerka Kosor je istaknula da će ulaskom Hrvatske u Europsku uniju hrvatski jezik postati 24. službeni jezik EU-a.

"Ponosni smo na našu tradiciju, kulturu i kršćanske korijene", istaknula je Kosor. Također je rekla kako je rast BDP-a u drugome tromjesečju ove godine 0,8 posto.

"To nije veliki rast, ali pokazuje da isplivavamo iz tegoba", istaknula je, dodajući da je promet na malo ove godine povećan za pet posto u odnosu prema lanjskome, a u rujnu ove godine zaposleno je 49,5 posto više osoba nego u rujnu 2010. godine.

"U prvom polugodištu ove godine dobit hrvatskih poduzetnika je 18,5 milijarda kuna, a u istom razdoblju prošle godine iznosio je 9,5 milijardi kuna", kazala je.

Na svečanoj sjednici bio je i slovenski ministar okoliša i prostornog planiranja Roko Ožnić, koji je rekao da mu je Hrvatska "druga domovina" te joj čestitao ulazak u EU koji podupire u Slovenija.

Premijerka Kosor mu je odgovorila kako je deblokada pregovora sa Slovenijom bila ključna za završetak pregovora Hrvatske s EU-om. "A papa Benedikt XVI. je pohvalio odlučnost hrvatskoga i slovenskog premijera na rješavanju spora i istaknuo je kako je to primjer prevladavanja nesporazuma", rekla je predsjednica vlade Jadranka Kosor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙