FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 24. listopada 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

ERCIS

Za više od 200 osoba potvrđeno je da su mrtvi dok se za još stotine strahuje da su poginuli u razornom potresu koji je u nedjelju pogodio jugoistočnu Tursku gdje su se spasilačke ekipe cijelu noć trudile osloboditi zatočene u ruševinama. U ponedjeljak rano ujutro ministar unutarnjih poslova Idris Naim Sahin kazao je da je potres magnitude 7.2 Richtera usmrtio stotinu ljudi u gradu Vanu i 117 u teško pogođenom gradu Ercisu sto kilometara sjevernije. Očekuje se da će konačna brojka smrtno stradalih i dalje rasti. Nadgledajući rad spasilačkih ekipa u Ercisu Sahin je kazao da se broj ranjenih procjenjuje na 1.090, prenijela je agencija Reuters. Nakon što je pala noć preživjeli i radnici hitnih službi borili su se da iz ruševina izvuku čim više stradalih, iako su na porušenom području anatolijske stepe uz granicu s Iranom bili odsjećeni svi električni vodovi. Uz pomoć mobilnih generatora preživjeli i spasioci ulagali su nadljudske napore kako bi probili urušeni beton, a nerjetko su se uz lopate služili i golim rukama, javljaju mediji. Premijer Tayyip Erdogan izjavio je da je nepoznat broj osoba koji su zatočeni pod ruševinama te da se posebno boji za stanovnike okolnih ruralih područja gdje spasilačke ekipe još nisu pristigle.

BUENOS AIRES

Argentinska predsjednica Cristina Fernandez de Kirchner premoćno je pobijedila u prvom krugu nedjeljnih predsjedničkih izbora u Argentini i osvojila novi četverogodišnji predsjednički mandat. Ona je po objavi izbornih rezultat izrazila "oduševljenje" i "zahvalnost" zbog velikog odaziva birača. "Brojke me oduševljavaju i beskrajno sam zahvalna", kazala je predsjednica obraćajući se Argentincima. "Da sam takve brojke spominjala samo prije dvije godine smatrali bi nas luđacima", kazala je ona. Kirchner je dobila 53,42 posto glasova, nasuprot 17,18 posto glasova koliko je pripalo njezinom glavnom suparniku, socijalistu Hermesu Binneru, te 11,43 posto radikalu Ricardu Alfonsinu, prema službenim podacima nakon što je prebrojeno 80,08 posto glasačkih listića.

SOFIJA

Kandidat blizak vladajućem GERB-u, konzervativac Rosen Plevneliev, zauzeo je čelnu poziciju nakon prvog kruga nedjeljnih predsjedničkih izbora u Bugarskoj s prednošću od deset postotnih poena ispred socijalista Ivajla Kalfina, a obojica će u drugi krug 30. listopada, prema prvim službenim rezultatima. Prema rezultatima koje je u ponedjeljak ujutro objavilo izborno povjerenstvo, nakon 40 posto prebrojanih glasačkih listića, bivši ministar Plevneliev (47), popularan zbog angažiranja oko reformi, dobio je 39,6 posto glasova, dok je njegov suparnik s ljevice Kalfin osvojio 29,7 posto glasova. Ove su predsjedničke izbore analitičari ocijenili kao test popularnosti za premijera Bojka Borisova, dok gospodarstvo u najsiromašnijoj zemlji Europske unije, čija je članica od 2007., ostaje u nezavidnoj situaciji. Borisov, koji je na polovici mandata, uspio je ipak osigurati relativnu makroekonomsku stabilnost uz strogu štednju. "Ovo je prvi put u postkomunističkoj povijesti Bugarske da vladajuća stranka dobija takvu podršku usred mandata", istaknuo je Plevneliev. Sa svoje je strane Borisov ocijenio "ogromnom odgovornošću" koncentraciju vlasti u rukama svoje stranke.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙