FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Argentinska predsjednica na putu reizbora

BUENOS AIRES, 23. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Argentinska predsjednica Cristina Fernandez na putu je da bude ponovno izabrana u nedjelju, jer osvaja 55 posto glasova s ogromnom prednošću ispred najbližeg suparnika, izvijestio je Reuters pozivajući se na dva izvora s pristupom izlaznim anketama.

Izborni zakon u Argentini zabranjuje objavu rezultata izlaznih anketa prije zatvaranja birališta.

Ako rezultat bude potvrđen nakon zatvaranja biračkih mjesta u 6 sati po lokalnom vremenu (2100 GMT), političarka lijevog centra osvojit će drugi mandat četvorogodišnji mandat i snažnu potporu za nastavak svoje politike, kojoj je nesklon krupni kapital ali je vole mnogi prosječni Argentinci.

Izlazne ankete, koje je naručila vlada, stavljaju socijalističkog pokrajinskog guvernera Hermesa Binnera na drugo mjesto s 14 posto glasova, navode izvori s pristupom ispitivanju oko 30.000 birača po izlasku s birališta.

Fernandez, 58-godišnjoj udovici bivšeg predsjednika Nestora Kirchnera, pomogao je gospodarski rast po stopi od oko 8 posto godišnje, kao i slabi kandidati oporbe.

Predizborne ankete sugerirale su da će Fernandez pobijediti s dovoljno potpore kako bi se izbjegao drugi krug glasovanja.

Njezina politika državne intervencije u gospodarstvo izaziva nezadovoljstvo tržišno orijentiranih veleposjednika i poslovnih ljudi, ali joj donosi široku potporu birača zbog velikodušne potrošnje na programe za siromašne obitelji i starije osobe.

Fernandez bi, uz pomoć saveznika, mogla na ovim izborima vratiti i kontrolu u Kongresu, koju je izgubila 2009.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙