FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zapad pozdravlja proglašenje oslobođenja Libije

LONDON/WASHINGTON, 23. listopada 2011. (Hina/AFP) - Sjedinjene Države, Francuska i Velika Britanija, koje su predvodile intervenciju NATO-a u Libiji, u nedjelju su pozdravile službeno proglašenje oslobođenje zemlje na posebnoj svečanosti u Bengaziju koju su vodili čelnici Nacionalnog prijelaznog vijeća (NTC).

Britanski ministar vanjskih poslova William Hague pozdravio je u službeno proglašenje oslobođenja Libije kao "povijesnu pobjedu libijskog naroda", kojeg je pozvao da djeluje prema pluralističkom i otvorenom društvu, u poštovanje vladavine prava.

"Pad Sirta, Gadafijeva smrt i proglašenje nacionalnog oslobođenja predstavljaju povijesnu pobjedu libijskog naroda i odlučan trenutak u njegovoj borbi za slobodu", istakao je Hague u priopćenju.

Službeni Pariz je u povodu proglašanja oslobođenja Libije, pozdravio "hrabrost, jedinstvo i dostojanstvo" libijskog naroda, navodi AFP.

Anders Fogh Rasmussen, glavni tajnik NATO-a, čija misija Libiji završava 31. listopada, rekao je u priopćenju da su hrabrost i odlučnost Libijaca "nadahnuli svijet".

Američki predsjednik Barack Obama pozdravio je početak "novog obećavajućeg doba" s proglašenjem oslobođenja Libije te pozvao Libijce na nacionalno pomirenje nakon 40 godina brutalne diktature i osam mjeseci krvavih sukoba.

"U ime američkog naroda, čestitam narodu Libije ovaj povijesni dan kada je proglašeno oslobođenje. Radujemo se radu s Nacionalnim prijelaznim vijećem (NTC) i jakom prijelaznom vladom u vrijeme dok se pripremaju prvi slobodni i pošteni izbori", stoji u izjavi američkog predsjednika, u kojoj se obećava da će Sjedinjene Države "pomoći napredovanju stabilne i demokratske tranzicije".

U osam mjeseci krvavih sukoba u Libiji, prema navodima NTC-a, bilo je više od 30.000 mrtvih.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙