FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Službeni rezultati izbora u Tunisu u utorak

TUNIS, 23. listopada 2011. (Hina) Službeni rezultati nedjeljnih izbora za ustavotvornu skupštinu u Tunisu bit će objavljeni u utorak, rekao je predsjednik neovisnog izbornog povjerenstva (Isie) Kamel Jendoubi.

Nastojat ćemo imati rezultate u ponedjeljak, ali službeni rezultati će biti objavljeni u utorak poslijepodne na konferenciji za novinare, rekao je on na konferenciji za novinare u Tunisu.

Povjerenstvo Isie je početno predviđalo objavu rezultata za ponedjeljak poslijepodne, ali veliki odaziv birača, koji su stizali na biračka mjesta i sat i pol prije njihova zatvaranja u 19 sati po lokalnom vremenu, može izazvati kašnjenja u prebrojavanju listića.

"Napravit ćemo najbolje što možemo. Ljudi su se masovno odazvali. Još nas čeka ogroman posao", rekla je zamjenica predsjednika Isie.

Stopa odziva na tim povijesnim izborima, koji se održavaju devet mjeseci nakon narodne pobune kojom je s vlasti svrgnut predsjednik Ben Ali,

približava se razini od 70 posto, rekao je nešto ranije Jendoubi.

Ni Isi ni međunarodni promatrači u poslijepodnevnim satima nisu prijavili nikakvu veću nepravilnost na izborima.

"Nema velikih nereguralnosti, no postoje teškoće da neki birači daju svoj glas", izjavio je Michael Gaelher, šef promatračke misije Europske unije.

Rašid Ganuši, čelnik islamističke stranke Enahda, za koju se predviđa da će osvojiti najviše glasova, ispred biračkog mjesta na kojem je glasovao dočekan je s povicima "Terorist", "Odlazi", "Ti si terorist i ubojica. Vrati se u London".

Ganuši, koji je proveo 22 godine u egzilu u Velikoj Britaniji, povezuje svoju stranku s umjerenim islamizmom turskog premijera Tajipa Erdogana, te kaže kako neće pokušati nametnuti muslimanske vrijednosti u tuniskom društvu.

No rast popularnosti stranke Enahda, brine sekulariste u Tunisu, koji vjeruju da su liberalne, moderne tradicije sada ugrožene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙