FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 23. listopada 2011. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

SYDNEY - Australske vlasti su naredile da se usmrti velika bijela psina odgovorna za smrt američkog turista u subotu u vodama ispred Pertha, što je treći smrtonosni napad u tom području u zadnja dva mjeseca. Tridesetdvogodišnji američki turist izgubio je život dok je ronio pokraj otoka Tottnesta u vodama ispred Pertha. Očevici tvrde da se more prvo uzburkalo, a onda je na površinu izronilo iznakaženo roniočevo tijelo. Vlasti su naredile da se psina ubije i postavile su šest ribičkih štapova u nadi da će uhvatiti psinu. "Više je znakova koji nam govore da broj morskih pasa raste", rekao je premijer Zapadne Australije Colin Barnett, dodajući da je "usmrćivanje jedna od mogućnosti ako psine ostanu u vodama blizu najposjećenijih plaža". Prije dva tjedna, na istom području je nastradao australski ronilac (64), od kojega je pronađeno samo odijelo koje je na sebi imalo tragove zuba morskog grabežljivca. Početkom rujna, 21-godišnji mladić je izgubio život dok je plovio na dasci u zaljevu Bunkeru, južno od Pertha. Na tijelu su ostali tragovi ugriza velike bijele psine.

RIM - Dio antičkog zida u Pompejima urušio se, objavile su talijanske vlasti, gotovo godinu dana nakon što se u tom drevnom rimskom gradu koji se nalazi nedaleko od Napulja urušila "Kuća gladijatora", prenose agencije. Dio unutarnjeg zida duljine oko četiri metra u području grada poznatom kao Porta Nola urušio se u noći s četvrtka na petak nakon obilnih kiša i lošeg vremena u regiji, objavio je lokalni arheološki ured. Riječ je o dijelu arheološkog nalazišta koje turisti rjeđe posjećuju, objavio je ured, dodajući da je šteta "ograničena", navodi Reuters.

Najnovije urušavanje u tom drevnom rimskom gradu uništenom u erupciji obližnjeg vulkana Vezuva ukazuje na loše održavanje i nedovoljno ulaganje u zaštitu jednog od najpoznatijih arheoloških nalazišta na svijetu. Riječ je o posljednjem u nizu urušavanja antičkih ruševina u Pompejima koje je kulminiralo u studenome prošle godine kad se do temelja srušila "Kuća gladijatora", nazvana tako jer su gladijatori ondje imali vježbališta.

Arheolozi, komentatori i oporbeni političari optužili su tada vladu talijanskog premijera Silvija Berlusconija za nemar i loše upravljanje tim arheološkim nalazištem koje je UNESCO uvrstio na listu svjetske baštine. Pompeji su rimski grad koji je uništen u erupciji vulkana Vezuva 24. kolovoza 79. godine. Bili su zatrpani pod slojem pepela 1.600 godina prije nego što su slučajno otkriveni.

LOS ANGELES - Glumica Zsa Zsa Gabor (94) vratila se iz bolnice nakon dvije operacije probavnog sustava i preboljene upale pluća, rekao je njen suprug Frederic Prinz von Anhalt u Los Angelesu. On je rekao da je glumica "bila svjesna i dobro izgledala" kad je došla kući iz zdravstvenog centra UCLA. Zsa Zsa Gabor, kojoj je početkom godine amputirana noga, primljena je 8. listopada u bolnicu nakon komplikacije vezane uz probavu, a u bolnici je dobila i upalu pluća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙