FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Švicarska: Otvorena birališta na parlamentarnim izborima

ŽENEVA, 23. listopada 2011. (Hina/AFP) - Vrata birališta otvorila su se u nedjelju ujutro u Švicarskoj na izborima na kojima će se obnoviti dva doma saveznog parlamenta na četverogodišnji mandat.

Birališta se zatvaraju u nedjelju u 12.00 sati po mjesnom i srednjoeuropskom vremenu u cijeloj zemlji. U nekim kantonima poput zueriškog otvorila su se u subotu. Većina Švicaraca koji tijekom godine mogu sudjelovati na nekolikim referendumima, glasovala je dopisnim putem dva do tri tjedna prije izbora.

Kao i na izborima 2007., najveća nepoznanica je rezultat Švicarske narodne stranke (SVP) koja je na izborima 2003. postala glavna politička snaga koja je osvojila 26,6 posto glasova, a prije četiri godine 28,9 posto. Sada je pitanje hoće li stranka dosegnuti prag od 30 posto, nastavljajući privlačiti glasove birača osjetljivih na njezine teze o sigurnosti, useljavanju i protueuropejstvu. Glavni slogan SVP-a u predizbornoj utrci bio je "stop masovnom useljavanju".

Socijalistima (SP), ankete predviđaju 19,9 posto, što je također blagi porast u odnosu na 2007. godinu. Slobodni demokrati (FDP, desni centar), bilježe lagani pad sa 16 na 15 posto potpore, a Kršćanski demokrati (CVP) trebali bi ostati na oko 14 posto. Konzervativna demokratska stranka (BDP), utemeljena 2008. trebala bi dobiti 3,6 posto.

Švicarsko Nacionalno vijeće (donji dom), ima 200 zastupnika. Svaki kanton ondje ima određeni broj zastupnika, ovisno o broju stanovnika. Zemaljsko vijeće (senatori) koje se zove i Dom kantona, ima 46 mjesta, ili dva po kantonu, osim polukantona koji imaju samo jedno mjesto.

Švicarsko biračko tijelo ima nešto više od 5 milijuna glasača od 7,7 milijuna stanovnika.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙