FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 22. listopada 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 15,30 sati.

ZAGREB - Solidarnost je važna za svaku od 27 članica Europske unije (EU), ali i za samu Uniju kao cjelinu, poručio je potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks u subotu, drugog dana međunarodne konferencije "Solidarnost u Europi - Hrvatska i Europska unija" koja se održava u povodu 20. obljetnice Hrvatske Paneuropske unije. Potpredsjednik Sabora se osvrnuo i na skorašnje potpisivanje pristupnog ugovora između Hrvatske i Europske unije. Podsjetio je da je Hrvatska morala pregovarati o 35 poglavlja i da se radi o "najopsežnijim i najmukotrpnijim pregovorima" neke zemlje kandidata. Za referendum o pristupanju Hrvatske u članstvo EU-a je ocijenio da se radi o "najvažnijoj odluci" hrvatskih građana nakon 90-e. Bernd Posselt, zastupnik u Europskom parlamentu, se također osvrnuo na skorašnje članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, ocjenjujući da je "ulazak Hrvatske vrlo važna stvar za EU". Podsjetio je da je početak prosinca važan datum ua Hrvatsku jer će eurozastupnici tada posljednji put glasovati o posljednjem izvješću o napretku Hrvatske.

AMAN - Libijcima treba omogućiti da glasuju u roku od osam mjeseci za novu skupštinu koja bi pripremila nacrt novog ustava i sastavila prijelaznu vladu, rekao je premijer Mahmud Džibril u subotu. Za sada je prioritet ukloniti oružje s libijskih ulica i vratiti stabilnost i red, rekao je Džibril na Svjetskom gospodarskom forumu u Jordanu. "Prvi se izbori moraju održati u roku od najviše osam mjeseci kako bi se ustanovio nacionalni libijski kongres, neka vrsta parlamenta", rekao je. Taj bi nacionalni kongres imao dvije zadaće, napraviti nacrt ustava, o kojem ćemo imati referendum, a drugi je sastavljanje prijelazne vlade koja bi trajala do održavanja prvih predsjedničkih izbora", rekao je Džibril.

BEOGRAD - Međunarodne snage KFOR-a tijekom noći s petka na subotu ponovno su pokušale ukloniti barikade koje su postavili lokalni Srbi na cestama koje vode ka graničnom prijelazu Brnjak prema Srbiji, pri čemu nije došlo do izgreda kao prije dva dana prilikom početka zajedničke akcije KFOR-a i misije Europske unije za provedbu prava na Kosovu (EULEX). Noćašnja akcija KFOR-a izvedena je u selima Zupče i Jagnjenica u općini Zubin Potok, pri čemu lokalni Srbi i dalje mirnim prosvjedima sprečavaju deblokadu cesta, izvješćuju beogradski mediji. Pripadnici KFOR-a nešto prije pet sati ujutro stigli su na nekoliko metara do građana koji su sjeli na cestu ispred barikada i odbili se pomaknuti. Pola sata kasnije vojnici KFOR-a su se povukli oko 150 metara ispraćeni aplauzom okupljenih Srba, prenosi srbijanska državne televizija RTS. Oko dva sata poslije ponoći snage KFOR-a pokušale su buldožerom deblokirati put u Jagnjenici prema Brnjaku, ali su ih okupljeni Srbi u tome spriječili ne dopuštajući vojnicima da pomaknu kamion kojim je blokirana prometnica. Zapovjednik KFOR-a Erhard Drews, u izjavi koju prenose mediji, najavio je mogućnost održavanja još jednog sastanak KFOR-a sa predstavnicima Srba sa sjevera Kosova.

LJUBLJANA - Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković u subotu je na na osnivačkom kongresu stranke Pozitivna Slovenija u Ljubljani izabran za njena predsjednika, a potporu stranci na skorašnjim prijevremenim izborima, te ambicijama Jankovića da postane predsjednik nove slovenske vlade, javno je izrazio i bivši predsjednik države Milan Kučan. Janković je više od 300 prisutnih članova nove stranke u dvorani kina Šiška na početku pozdravio sa "drugarice i drugovi", a 20-minutnom govoru istaknuo da će njegova stranka nastojati okupiti sve koji su spremni naporno raditi kako bi se država izvukla iz krize i u sljedećim godinama počela ostvarivati rast BDP-a od 4 posto. Kao glavni cilj stranke Janković je istaknuo uspostavu "sigurne, uspješne i socijalne države". "No nema socijalne države bez zdravog gospodarstva", rekao je Janković koji važi kao uspješan menadžer koji je vodio trgovački lanac Mercator u vrijeme njegove najveće ekspanzije od 1997. do 2005. godine, a popularnost zahvaljuje i velikim infrastrukturnim programima od kako je prije pet godina prvi put postao gradonačelnik Ljubljane.

DUŠANBE - Državna tajnica SAD-a Hillary Clinton upozorila je u subotu Tadžikistan da bi njegovo suzbijanje vjerskih sloboda moglo polučiti neželjeni učinak i povećati naklonost spram radikalnih stajališta koja bi mogla ugroziti stabilnost te zemlje. Clinton, koja se susrela s predsjednikom Tadžikistana Imomalijem Rahmanom tijekom obilaska dvije države središnje Azije kojima će zahvaliti na suradnji tijekom rata u susjednom Afganistanu, rekla je da je sloboda izražavanja vjeroispovjesti povezana s budućnošću sigurnosti regije. Clinton je Tadžikistan posjetila nakon Afganistana i Pakistana a Uzbekistan bi trebala posjetiti kasnije u subotu i sastati se s predsjednikom Islamom Karimovim. I Karimov i Rahman ograničili su vjerske slobode u njihovim zemljama koje su pod autoritarnom vlašću od odvajanja od SSSR-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙