FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Pohvale Sarkozyju i Cameronu za ulogu u Libiji

LONDON/PARIZ, 21. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja i britanskog premijera Davida Camerona u petak su analitičari i diplomati pohvalili za predvođenje međunarodnih napora u podršci libijskom ustanku.

Ubojstvo bivšeg libijskog čelnika Moamera Gadafija u četvrtak zaključilo je kampanju koju su Sarkozy i Cameron podržavali otkako su se Gadafijeve snage u ožujku našle pred pobunjenim Bengazijem.

Njihove su zemlje dale logističku potporu Gadafijevim protivnicma i predvodile nastojanja za pokretanje NATO-ovih zračnih i pomorskih kampanja za zaštitu civila i slabljenje Gadafijevih snaga tijekom ustanka.

Rješenje libijske krize bez slanja vojnika zapadnih zemalja na libijsko tlo i bez njihovih pogibija pomoći će njihovu državničkom ugledu. U Londonu i Parizu, međutim, osjeća se olakšanje da su dvije zemlje izbjegle zaglibiti u dugu i skupu kampanju dok je europsko gospodarstvo u krizi.

Sarkozyjevi podržavatelji, pa i neki koji ga politički ne podržavaju, ocijenili su da zaslužuje pohvale za svoju ulogu u rješavanju krize u kojoj je sklopljen savez s arapskim zemljama, primjerice Katarom, a SAD igrao manje istaknutu ulogu.

"Nicolas Sarkozy je čovjek koji je sve ovo proveo s odlučnošću i ustrajnošću i određenom hrabrošću jer je bio razmjerno usamljen u vođenju ovog rata posljednjih šest mjeseci", rekao je filozof Bernard-Henry Levy.

Richard Dalton, bivši britanski veleposlanik u Libiji, rekao je da su dvije zemlje sačuvale hladnokrvnost na početku kampanje kada je izgledalo da bi Libija mogla završiti podijeljena.

"Kada su se suočili s tim razdobljem sporog napretka od travnja do lipnja rekli su, postavili smo granice našeg angažmana i njih se držimo", rekao je Dalton.

Analitičari su rekli da Libija neće bitno promijeniti stanje u unutarnjoj britanskoj politici, ali da će uspjeh osnažiti Cameronovu vjerodostojnost dok se nosi s gospodarskom stagnacijom i neslaganjima unutar njegove vlastite stranke oko Europe. "Bio je to visoko rizičan potez, ali se izvanredno isplatio", rekao je Andrew Hawkins iz agencije za ispitivanje javnog mišljenja ComRes. Analitičar Francois Miquet-Marty ocijenio je da Gadafijeva smrt neće utjecati na Sarkozyjev položaj. "Na kraju su za Francuze u ovom trenutku najvažniji gospodarski i socijalni kontekst", rekao je.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙