FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Agencija: potpore za mlijeko nisu dobili oni koji nisu dostavili potvrdu obveznika poreza na dohodak

ZAGREB, 21. listopada 2011. (Hina) - Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju isplatila je potporu za mlijeko za sedmi mjesec, no potpora nije isplaćena za obiteljska gospodarstva čiji nositelji nisu dostavili potvrdu da su upisani u Registar obveznika poreza na dohodak.

Za 2.211 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstva čiji nositelji nisu dostavili potvrdu da su upisani u Registar obveznika poreza na dohodak pri Poreznoj upravi, Agencija nije izvršila isplatu potpore za mlijeko za sedmi mjesec, navodi se u odgovoru Agencije i Ministarstva poljoprivrede na upit o optužbama Hrvatske poljoprivredne komore (HPK) da je Agencija direktno odgovorna za neisplatu poticaja onima koji nisu dostavili potvrdu da su u sustavu PDV-a.

Sukladno Zakonu o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju i Pravilniku o izravnim plaćanjima u poljoprivredi, potporama za očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja, potporama za ekološku i integriranu poljoprivrednu proizvodnju i potporama za područja s težim uvjetima gospodarenja u poljoprivredi, obiteljska poljoprivredna gospodarstva koja su u prethodnoj kalendarskoj godini ostvarila više od 24.000 kuna primitaka od izravnih plaćanja, obvezna su pri podnošenju zahtjeva za izravna plaćanja u tekućoj godini Agenciji za plaćanja priložiti dokaz da su upisani u Registar obveznika poreza na dohodak.

Svojim potpisom na Jedinstveni zahtjev svaki korisnik je potvrdio da je upoznat s odredbama navedenog Zakona i Pravilnika, ističu iz Agencije i navode kakao se ta obveza primjenjuje od 1. siječnja 2010. godine.

Glasnogovornik HPK Vladimir Novotny na jučerašnjoj je konferenciji za novinare upozorio na problem proizvođača mlijeka koji nisu dobili poticaje, jer nisu, kako je rečeno, dostavili potvrdu da su u sustavu PDV-a.

Iz HPK su pritom istaknuli kako je nelogično da poljoprivrednici zbog toga ne dobiju poticaj kada Agencija za plaćanja može taj podatak provjeriti sama kroz računalni sustav, te zatražili da se svima koji su u sustavu potpora, bez obzira da li imaju potvrdu, isplate potpore.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙