FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Znanstveni skup i izložba o kasnom brončanom dobu

OSIJEK,20. listopada, 2011.(Hina) - U Arheološkom muzeju Osijek danas je počeo trodnevni međunarodni znanstveni skup "Početak kasnoga brončanog doba između istočnih Alpa i Dunava" na kojem sudjeluju stručnjaci iz Austrije, Njemačke, Slovenije, Mađarske, Srbije i Hrvatske.

Kako je istaknuto, riječ je o sveobuhvatnom rasvjetljavanju kasnoga brončanog doba iz vremena od 13. do 12. stoljeća prije Krista, a skup prati izložba pod nazivom "Starija faza kulture polja sa žarama u sjevernoj Hrvatskoj - novi izazovi".

Autor izložbe Sanjin Mihelić, viši kustos Arheološkog muzeja Zagreb, pojasnio je kako se i izložbom i znanstvenim skupom prati život iz vremena kasnoga brončanog doba kroz obradu dostupnih arheoloških predmeta i istraživanja i to naselja, groblja i ostava.

Posebna zanimljivost je sahranjivanje pokojnika, koje se obavljalo spaljivanjem, a potom su pepeo i ostaci kostiju spremljeni u urnu i položeni u grobno mjesto. Kasno brončano doba ili vrijeme tzv. kulture polja sa žarama obilježava obred spaljivanja umrlih, po čemu je ova kultura dobila ime. Ostaci pokojnika pokapani su u žarama s prilozima nakita, oružja i oruđa. Takav način pokapanja pokojnika govori nam o vjerovanjima i načinu života ljudi u kasno brončano doba, kazao je Mihelić.

Osim nalaza iz fundusa 12 hrvatskih muzeja, izloženi su i nalazi s novih zaštitnih istraživanja na trasama autocesa Zagreb-Goričan i Sredenci-Osijek, istaknula je Daria Lužnjak Dizdar iz zagrebačkog Instituta za arheologiju.

Izrazila je zadovoljstvo "visokom razinom organizacije znanstvenog skupa i izložbe u osječkom Arheološkom muzeju", dodavši kako je jedan od razloga organiziranja toga skupa u Osijeku i sama blizina novih nalazišta iz kasnoga brončanog doba".

Organizatori su uz osječki Arheološki muzej, Arheološki muzej Zagreb, Institut za arheologiju i Centar za pravopovijesna istraživanja zagrebačkog Filozofskog fakulteta.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙