FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 20. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković danas je u Hrvatskom saboru predstavio novi i, kako je rekao, iznimno važan, kazneni zakon kojim se modernizira kazneno zakonodavstvo i unose brojne novine, a ključnima je ocijenio promjene vezane uz gospodarska kaznena djela. Po prijedlogu novog kaznenog zakona, neisplata plaća zbog neopravdanih razloga smatrala bi se kaznenim djelom za koje je predviđena zatvorska kazna do tri godine, kazao je Bošnjaković pred polupraznom sabornicom. Isti tretman kao neisplata plaća ima i neuplata doprinosa. dodao je. Zastarni rokovi za najteža kaznena djela produženi su s 30 na 40 godina. Novine su vezane i za kažnjavanje zlostavljanja na radu (mobbing), za nasilje u obitelji, a produžuju se i za kazneno djelo primanja i davanja mita s dosadašnjih šest mjeseci do pet godina na najmanje jednu do osam godina. Novo kazneno djelo je i obijesna vožnja, a u novom zakonu i dalje ostaje odredba po kojoj je posjedovanje droge kazneno djelo, a prihvaćena je i primjedba da se kaznenim djelom smatra omogućavanje trošenja tvari zabranjenih u športu - doping. Novi zakon počet će se primjenjivati od 1. siječnja 2013.

ZAGREB - O konačnom prijedlogu kaznenog zakona danas je u Hrvatskome saboru raspravljao jedino Klub HDZ-a, koji je predloženi zakon i podržao. Pozivajući klubove zastupnika na raspravu, predsjednik Sabora Luka Bebić je za raspravu u ime Kluba SDP-a prozvao Ingrid Antičević Marinović, no budući da prozvana nije bila u sabornici, kao niti njezine stranačke kolege, Bebić je ustvrdio kako SDP gubi pravo rasprave u ime svog kluba "ma što to značilo". Podržavši konačni prijedlog kaznenog zakona, Ana Lovrin (HDZ) je rekla kako je riječ o "stožernom i glavnom zakonu svake države". Posebno zanimljivima Lovrin drži izmjene vezane za uvjetni otpust o kojem sada odlučuje sud, s obzirom na to da je do sada sudski izrečenu kaznu moglo izmijeniti zatvorsko povjerenstvo. Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks (HDZ) danas je u pojedinačnoj raspravi o prijedlogu toga zakona posebno pozdravio propisivanje kaznenog djela sramoćenja i klevete čime će se, po njegovom mišljenju, stati na kraj dijelu medija kojima je jedini cilj sramoćenje pojedinaca iz političkog i javnog života. "Jedan dio medija koji su obuzeti groznicom profita ili su glasnogovornici, agitatori ili propagandisti grupnih ili političkih interesnih skupina stavio si je kao 'vrhovno' načelo sramoćenje pojedinaca iz političkog ili javnog života", rekao je Šeks dodavši kako se tome mora stati na kraj. Zaključio je da se propisivanjem kaznenog djela sramoćenja i klevete ne ugrožava sloboda medija već jamči sloboda ali, rekao je, sloboda za istinu, a ne za laž i klevetu.

ZAGREB - Saborski zastupnik Boris Kunst (HDZ) danas je ocijenio kako konačni prijedlog kaznenog zakona kojim se kažnjava neisplata plaća radnicima očito ne zanima zastupnike Kukuriku koalicije kad ih danas nema u sabornici. "Njih ne interesira neisplata plaća radnicima, a taj je problem bio i te kako čest dok su oni bili na vlasti", ustvrdio je Kunst u pojedinačnoj raspravi u Saboru. Napomenuvši da se brojka radnika koji neredovito primaju plaću smanjila na 13 tisuća, dodao je kako poslodavce, koji se nesavjesno i neodgovorno ponašaju, treba oštro kazniti. "Konačno da netko odgovara za neisplatu plaća", rekao je Goran Marić (HDZ), navevši kako su se mnogi obogatili 'isisavajući' novac iz tvrtaka na štetu radnika, ali i ocijenio da se tu ni sindikat nije pokazao kako treba. "Dok ima i jednog radnika koji radi, a ne prima plaću - puno je", dodala je njihova stranačka kolegica Ana Lovrin te pozdravila što je u zakon uvedena i zaštita zviždača.

ZAGREB - Vlada traži način da pomogne radnicima Đakovštine i vjerujem da ćemo pronaći rješenje, rekla je danas predsjednica Vlade Jadranka Kosor. Na pitanje kako komentira jučerašnje prosvjede, stanje u Đakovštini i ima li Vlada rješenje za taj problem, Kosor je na odlasku s konferencije o stanju u zemljišnim knjigama i katastru u organizaciji HUP-a i Hrvatske komore ovlaštenih inženjera geodezije, kazala kako neće komentirati prosvjede i puno toga što se nažalost njih toga naslanja, prije svega političke manipulacije. "Problem je ogroman, velik i iznimno težak, ali dakako da Vlada neće sa strane gledati što se događa. Tražimo način da pomognemo. Jučer smo dokasna radili na tome, a danas ćemo nastaviti konzultacije. Vjerujem da ćemo pronaći neko rješenje, svakako bez političkih pritisaka", rekla je predsjednica Vlade. Na pitanje ima li HDZ većinu u Saboru odgovorila je potvrdno, a zamoljena za komentar tvrdnji iz HDSSB-a prema kojima je zahtjev za izdavanjem putovnice Branimiru Glavašu na premijerkinom stolu, rekla je da nešto gluplje dugo nije čula dodavši da ona nije Ministarstvo unutarnjih, ni Ministarstvo vanjskih poslova.

ZAGREB - Premijerom hrvatsko-brazilske plesne predstave "Nafta" u koreografiji brazilskoga plesačko-koreografskog para Ane Catarine Vieire i Angela Madureira večeras se u Hrvatskome kulturnom domu na Sušaku u Rijeci otvara Festival "Perforacije" u sklopu kojega će se do 29. listopada u Rijeci, Zagrebu i Dubrovniku predstaviti 25 produkcija kazališta, suvremenog plesa i performansa iz Hrvatske i iz regije. Od ove godine festival je uveo program "Showcase" hrvatske izvedbene umjetnosti, u sklopu kojega će se 21. i 22. listopada za tridesetak stranih producenata i selektora predstaviti hrvatski suvremeni umjetnici i njihove produkcije. Međunarodni festival "Perforacije" usmjeren je na umjetnike iz Hrvatske i susjednih zemalja čije se izvedbe temelje na plesnome, kazališnom i likovnom izrazu te prijelaznim i graničnim područjima i disciplinama. Svrha mu je potaknuti nove produkcije, poboljšati prezentacijske uvjete domaćim i regionalnim umjetnicima te ojačati veze na nezavisnoj kulturnoj sceni. Uz zagrebačku udrugu "Domino", u organizaciji "Perforacija" sudjeluju riječka udruga "Drugo more", Kultura promjene SC-a i Art radionica Lazareti iz Dubrovnika.

ZAGREB - Pomoć umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za mjesec listopad 2011. isplaćivat će se putem Hrvatske pošte (HP) od ponedjeljka, 24. listopada, izvijestio je danas Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Umirovljenici koji pomoć nisu primili na kućnu adresu, mogu ju podići u poštanskim uredima do petka, 4. studenoga, navodi Gradski ured te dodaje kako nakon tog roka nema retrogradne isplate pomoći za navedeni mjesec. Pravo na novčanu pomoć ostvaruju zagrebački umirovljenici kojima je mirovina ili mirovina i ukupni prihod jednak ili manji od 1.500 kuna mjesečno. Njima se isplaćuje pomoć u iznosu od 200, 300 ili 400 kuna, ovisno o visini ukupnih prihoda.

PODGORA - Veliki šumski požar u Podgori kod Makarske i dalje je pod nadzorom, a izgorjelo je oko 500 hektara borove šume, trave i niskog raslinja, izvijestila je jutros Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Požar koji je planuo prošlog petka oko 23 sata, do jutros još nije proglašen lokaliziranim ili ugašenim. Na dežurstvu i sanaciji požarišta trenutačno su angažirani vatrogasci iz dobrovoljnog vatrogasnog društva (DVD) Podgora. Požar je u subotu stavljen pod nadzor, ali do jutros još nije proglašen lokaliziranim ili ugašenim, navodi DUZS.

METKOVIĆ - Pripadnici javne vatrogasne postrojbe (JVP) Metković tijekom noći bili su na dežurstvu i sanaciji požarišta kod Metkovića na brdu Predolac, izvijestila je jutros Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Požar borove šume na Predolcu planuo je u utorak oko 14 sati, a lokaliziran je iste večeri. Uz lokalne vatrogasne snage gasili su ga i kanaderi, a izgorjelo je oko dva hektara guste borove šume.

ZADAR - Kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako je 19-godišnjak iz okolice Obrovca u protekla dva mjeseca na zadarskom i obrovačkom području počinio više teških krađa i krađa, priopćila je jutros zadarska Policijska uprava (PU). Istraživanjem je utvrđena osnovana sumnja da je 19-godišnjak u početku listopada u Pridrazi ukrao automobil "audi" u vlasništvu 53-godišnjaka, kojim je u Zadru izazvao prometnu nesreću i pobjegao. Mladić je osumnjičen i za provalu u dvije prodavaonice i krađu cigareta, te provalu u privatnu kuću i krađu plinske boce. Policija ga sumnjiči i za krađu novčanika 54-godišnje žene u trgovačkom centru u Zadru te za krađu dvaju bicikla iz zgrade u Zadru.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙