FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tamne prognoze za gospodarski rast u BiH

MOSTAR, 19. listopada 2011. (Hina) - Raiffeisen banka u BiH objavila je u srijedu analizu u kojoj su prognoze gospodarskog rasta u BiH za 2012. godinu svedene na minimum upozoravajući da će val krize u Europi teško pogoditi Bosnu i Hercegovinu u kojoj je stanje dodatno opterećeno jer nije uspostavljeno državno Vijeće ministara više od godinu dana nakon izbora.

"S obzirom na to da će ključni pokretači rasta domaćeg gospodarstva biti značajno pogoršani, snižena su očekivanja realnog gospodarskog rasta za BiH s 1,5 posto na svega jedan posto u 2012. godini", navodi se u analizi Raiffeisen banke u BiH. U analizi se upozorava da će do kraja godine doći do novoga pritiska na inflaciju zbog očekivanog poskupljenja proizvoda. Dodaje se da izostanak uspostave vlasti na državnoj razini onemogućava prihvaćanje proračuna za sljedeću godinu i financiranje od vanjskih kreditora.

"U skladu s navedenim, učinci 'novog vala' gospodarske i financijske krize koji će zahvatiti euro-zonu na malo bosanskohercegovačko gospodarstvo, zavisno od vanjskih tržišta i financiranja, očekuju se upravo u 2012. godini", precizira se u analizi.

Po ovim navodima, učinci krize će biti vidljivi i kroz smanjeni priljev vanjskog financiranja u bankarskome sektoru zbog otežanog financiranja na međunarodnim tržištima, drastično usporavanje rasta izvoza i industrijske proizvodnje te zaustavljanje oporavka tržišta rada, što će značajno utjecati na domaću potrošnju i kupovnu moć građana i na koncu ukupnu razinu rasta bosanskohercegovačkog gospodarstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙