FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kajin: Bebić predstavlja instituciju, koja ne može imati prijatelja

PULA, 19. listopada 2011.(Hina) - Saborski zastupnik i potpredsjednik IDS-a Damir Kajin na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli ustvrdio kako Luka Bebić kao predsjednik Hrvatskog sabora predstavlja instituciju, a institucija, kako je rekao, "ne može imati prijatelja te je utoliko njegovo jamstvo bivšem predsjedniku Vlade i HDZ-a Ivi Sanaderu neshvatljivo".

"S pravnog aspekta ništa nije sporno, no s političkog aspekta Bebić je poslao poruku da su svi oni, od njega samoga do Jadranke Kosor, proizvod Ive Sanadera", poručio je Kajin komentirajući namjeru predsjednika Sabora Luke Bebića da, kao Sanaderov prijatelj, sudjeluje u prikupljanju novca za jamčevinu ako bi je sud odobrio. "Narod kaže da bi netko za nekoga tko ti nije dijete ili otac dao kuću, taj netko ti je morao osigurati barem tri kuće", pojasnio je.

Dodao je kako je HDZ iskoristio borbu USKOK-a protiv korupcije za obračun unutar sebe i pozicioniranje unutar stranke, s time da "nitko nije stradao od vladajuće garniture, već oni koji su otišli s vlasti".

Osvrnuvši se na bojkot oporbe rada u Saboru, Kajin je kazao da "kako se radilo u ovom mandatu, tako je i završilo, jadno".

"HDZ sad traži da im se pomogne da se samo raspuste, tu pomoć trebali su tražiti 1. srpnja 2009. godine kada je Vladu napustio Sanader," rekao je Kajin. Dodao je kako je država u "poluraspadnom stanju" te kako "nikada nakon 1990. godine izbori nisu Hrvatskoj bili potrebniji, no što su danas".

Odgovarajući na pitanje novinara, rekao je da su ga pripadnici manjina u Saboru iznenadili kada su 2003. godine poduprli Sanadera, ali da ga "danas ne bi iznenadilo kada bi se vratili u parlament i podržali Jadranku Kosor".

Osvrnuvši se na imenovanje mons. Dražena Kutleše biskupom koadjutorom Porečko-pulske biskupije, saborski zastupnik Damir Kajin kazao kako je do toga došlo "zbog novca kojega i naši svećenici i benediktinci vole više od Boga".

"Uz živog biskupa, dobili smo biskupa koadjutora. To je Crkva, neće te degradirati ali ti oduzme ovlasti, sačuva ti status ali te marginalizira," rekao je Kajin, poručivši mons. Kutleši da "s obzirom na to da dolazi iz Hercegovine, neka se čim prije upozna s istarskim mentalitetom i neka ne donosi odluke preko koljena".

Govoreći o slučaju Dajla Damir Kajin je ocijenio kako će cijela priča završiti tako da će benediktinci u Strasbourgu dobiti sve jer, kako je rekao "s Osimskim sporazumima Crkva nema ništa, već se oni tiču odnosa bivše Jugoslavije i Italije".

"Osobno, niti bih kroz denacionalizaciju vratio minovinu biskupiji, niti bih je dao benediktincima," zaključio je Damir Kajin ponovivši kako će o svemu tome ipak odlučivati Strasbourg.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙