FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 18. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat.

ZAGREB

Hrvatski sabor zasjedanje sutra nastavlja raspravom o izmjenama i dopunama Zakona o državnoj potpori poljoprivredi i ruralnom razvoju, a s ciljem jednostavnije provedba sustava potpora do ulaska Hrvatske u Europsku uniju. Izmjenama i dopunama, o kojima Sabor raspravlja u hitnom postupku, među ostalim se za 2011. i 2012. godinu utvrđuje financijska omotnica za mjere ruralnog razvoja, vezane uz potporu područjima s teškim uvjetima gospodarenja te ekološku i integriranu proizvodnju, a propisuje se i pravo na premiju za krave dojilje, ovce i koze, te pravo na potporu za očuvanje izvornih i zaštićenih pasmina domaćih životinja. Predlaže se i odgađanje datuma do kojeg jedinice lokalne i područne (regionalne) samouprave mogu bez odobrenja Ministarstva poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja odobravati lokalne potpore, a kao novi rok određen je 30. rujna 2012. godine. Vlada kao predlagatelj ističe da je riječ o nužnom usklađivanju koje će pripremiti korisnike, ali i administraciju na lakšu primjenu sustava potpora koji nas očekuje u godini ulaska u Europsku uniju.

ZAGREB

Na okruglom stolu "Zaštita od buke u hrvatskom i europskom zakonodavstvu i praksi", održanom danas u Zagrebu, utvrđeno je kako Europska unija daje veliki prostor državama članicama da same reguliraju zaštitu od buke, no da Hrvatska, prema najnovijem Izvješću Europske komisije o napretku u procesu pridruživanja EU, kasni sa prilagodbom u tom području. Europska komisija u Izvješću navodi kako je potreban daljnji napredak u području zaštite od buke te da Hrvatska još uvijek nije izradila karte buke za gradove, ističe Zelena akcija. "EU legislativa je propisala da gradovi država članica EU koji imaju više od 250.000 stanovnika moraju izraditi karte buke do 2007., a prema hrvatskom zakonu o zaštiti od buke koji je bio na snazi do 2009. svi gradovi su trebali izraditi kartu buke", navodi Zelena akcija. Dodaje da je Hrvatska prije dvije godine donijela novi Zakon kojim je određeno da karte buke moraju izraditi samo gradovi s više od 100.000 stanovnika, čime je, tvrdi udruga, "usklađivanje s EU zakonodavstvom ponovo iskorišteno kao izgovor da se zapravo snize dotadašnji standardi zaštite okoliša i zdravlja". Ističe pritom kako samo četiri grada u Hrvatskoj imaju više od 100.000 stanovnika, a čak 65 posto građana Hrvatske žive u područjima za koje ne postoji obveza izrade karte buke. Okrugli stol je dio projekta Zelene akcije "Utjecaj Hrvatskog pristupanja EU na zdravlje i okoliš" kojeg financira Europska unija kroz program IPA INFO 2009.

ZAGREB

U povodu medijskih nagađanja o mogućem podizanju optužnice protiv HDZ-a Državno odvjetništvo Republike Hrvatske danas je priopćilo da istraga u Uskokovu predmetu "Fimi media" još traje pa su preuranjene medijske tvrdnje o mogućim odlukama. "Povodom članka objavljena u Slobodnoj Dalmaciji od 18. listopada 2011. pod naslovom 'HDZ za mjesec dana na sudu' i s tim u svezi reakcije na taj tekst objavljene isti dan na internetskoj stranici tportal.hr pod naslovom 'Nazvao sam Bajića, rekao mi je da se radi o notornoj laži!' vezano za izjavu Vladimira Gredelja, odvjetnika iz Bjelovara, navodimo kako je u navedenu predmetu Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, u javnosti poznat pod nazivom 'Fimi media', istraga još u tijeku, tako da su tvrdnje o mogućim rokovima i odlukama za sada samo preuranjene tvrdnje. Odluka će, nakon dovršene istrage, biti donesena u zakonom propisanu roku, o čemu će, kao i u drugim predmetima, javnost biti pravodobno obaviještena", kaže se u priopćenju objavljenu na internetskoj stranici DORH-a. U tekstu u Slobodnoj Dalmaciji kaže se da za mjesec dana istječe zakonski rok od godine i pol za završetak istrage o crnim fondovima i u tom se povodu iznosi pretpostavka da će istraga završiti optužnicom protiv bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera i drugih osoba koju će "morati pratiti i optužnica protiv njegove bivše stranke". Tportal.hr o tome je upitao HDZ-ova odvjetnika Vladimira Gredelja te prenosi spomenutu izjavu.

RIJEKA

Tajnica Zajednice žena HDZ-a "Katarina Zrinski" Maja Eškinja na današnjoj je konferenciji za novinstvo u Rijeci ustvrdila da je SDP-ov saborski zastupnik Željko Jovanović u zadnjem intervjuu u subotnjem "Novom listu" uvrijedio ne samo premijerku Jadranku Kosor nego i sve žene. Eškinja je kazala da nije jasno ruga li se Jovanović samo premijerki, mještankama Pakraca ili pokušava oblatiti sve žene, spomenuvši izbore ljepote u kontekstu nečega sramotnog i glupog. "Uspoređivanje premijerke s natjecateljicama na izboru ljepote diskriminacija je i omalovažavanje svih njezinih nastojanja za boljitak našeg društva, ali istovremeno i omalovažavanje svih djevojaka koje su ikada sudjelovale na takvim natjecanjima te smatramo da je takav komentar nedopustiv prema tisućama žena", navela je. Eškinja smatra da govor mržnje treba proširiti i na kategoriju vrijeđanja na osnovi spola te najavila da će, kao članica odbora za ravnopravnost spolova u gradu Rijeci zatražiti očitovanje tog tijela o izjavama riječkog dogradonačelnika Jovanovića, od kojega očekuje ispriku svim ženama. U spomenutu intervjuu Jovanović je, upitan za komentar slogana Jadranke Kosor "J.K. iz OK", kazao: "Za prvu pratilju na natjecanju za miss Pakraca slogan je odličan i znači da će na idućim parlamentarnim izborima proći poput svojedobno na izboru za lokalnu miss. Druga pratilja. Poput misice koja je rekla 'It's ok' i otišla u povijest."

ŠIBENIK

Predsjednik šibenskog SDP-a i šibenski dogradonačelnik Franko Vidović u današenjem je priopćenju osudio autore grafita na ulazu u stranačke prostorije županijskog HDZ-a, ali također osuđuje i glasove iz HDZ-a koji, kako se navodi, neutemeljeno, bez ikakve mjere, napadaju lijevu koaliciju da je odgovorna za taj izgred. Nepoznata je osoba noćas na pročelju pred ulazom u prostorije županijskog HDZ-a ispisao grafite koji sadržajem vrijeđaju predsjednicu vlade Jadranku Kosor i HDZ kao stranku. Šibensko-kninski župan Goran Pauk rekao je na tiskovnoj konferenciji HDZ-a kako ne može reći tko je pisao grafite, no ocijenio je da je to "posljedica SDP-ove rušilačke politike u protekle dvije godine i stalnih napada na vladu i premijerku Jadranku Kosor". Šibenski SDP u priopćenju navodi da Kukuriku koalicija ima svoj program koji je usmjeren boljitku svih hrvatskih građana. Svoj program koalicija predstavlja građanima od kojih očekuje da aktivno sudjeluju u njegovu oblikovanju, nastavlja Vidović, dodajući kako nikomu u SDP-u ne pada na pamet da se upušta u prljavu političku kampanju. S druge strane, HDZ-ovi stranački prvaci su vlastitim djelovanjem dali i previše povoda za takvo ponašanje i, na žalost hrvatskih građana, to je njihova stvarnost ovoga trenutka, naveo je Vidović.

ZAGREB

U povodu 150. obljetnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), Zagrebački solisti izveli su večeras svečani koncert u Preporodnoj dvorani palače Narodnoga doma u Opatičkoj. Pozdravljajući nazočne, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić je rekao da je kroz 150 godina HAZU dala značajan doprinos razvitku kulturnog i nacionalnog identiteta istaknuvši da su osobito umjetnici dali svoj prilog tome. Podsjetio je da su članovi akademije bili poznati hrvatski glazbenici Bjelinski, Papandopulo, Šulek, Gotovac i drugi. "Danas kad smo pred ulaskom u Europsku uniju i dalje moramo biti čuvari kulturnog i nacionalnog identiteta kako bismo dali svoj doprinos Europskoj uniji", rekao je akademik Kusić. Zahvalio je svim članovima Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju, Zagrebačkim solistima i Solistima koncerta. Na rasporedu koncerta bile su skladbe kompozitora članova Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju (HAZU) Frane Paraća, Rubena Radice, Anđelka Klobučara, Marka Ruždjaka, Pavla Dešpalja. Uz Zagrebačke soliste djela hrvatskih skladatelja izvodili su i solisti flautistica Ana Benić, gitarist Darko Petrinjak, čembalist Pavao Mašić, violončelist Pavle Zajcev, violinist Borivoj Martinić-Jerčić i violist Aleksandar Milošev.

DUBROVNIK

Prigodnim programom večeras je u Kneževu dvoru zatvorena izložba Dubrovačkih muzeja "Ruđer Bošković ponovno u rodnom Dubrovniku", koju je razgledalo više od 200.000 posjetitelja. "Riječ je o iznimno velikoj posjećenosti, koja u potpunosti nadmašuje hrvatske muzejske standarde", kazala je ravnateljica Dubrovačkih muzeja Pavica Vilač. Autor izložbe je dr. Ivica Martinović, jedan od najvećih poznavatelja Boškovića uopće, a autorica likovnog postava je Ivona Michel. Uz opsežnu promotivnu kampanju izložbu je pratio i pedagoški program u kojem je sudjelovalo više od 1500 učenika, studenata i građana. Izložba je otvorena 18. svibnja o 300. obljetnici Boškovićeva rođenja. Prikazan je sav njegov život i djelo, njegova obitelj, Dubrovnik, njegovo dječaštvo te Bošković književnik, diplomat i vrhunski znanstvenik u brojnim znanstvenim poljima - od statike, fizike, geodezije, hidrotehnike, optike, meteorologije do arheologije, astronomije i matematike. Izložba u prosincu gostuje u UNESCO-ovu središtu u Parizu.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙