FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Svečani koncert u čast HAZU

ZAGREB, 18. listopada 2011. (Hina) - U povodu 150. obljetnice Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti (HAZU), Zagrebački solisti izveli su večeras svečani koncert u Preporodnoj dvorani palače Narodnoga doma u Opatičkoj.

Pozdravljajući nazočne, predsjednik Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti akademik Zvonko Kusić je rekao da je kroz 150 godina HAZU dala značajan doprinos razvitku kulturnog i nacionalnog identiteta istaknuvši da su osobito umjetnici dali svoj prilog tome. Podsjetio je da su članovi akademije bili poznati hrvatski glazbenici Bjelinski, Papandopulo, Šulek, Gotovac i drugi.

"Danas kad smo pred ulaskom u Europsku uniju i dalje moramo biti čuvari kulturnog i nacionalnog identiteta kako bismo dali svoj doprinos Europskoj uniji", rekao je akademik Kusić. Zahvalio je svim članovima Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju, Zagrebačkim solistima i Solistima koncerta.

Na rasporedu koncerta bile su skladbe kompozitora članova Razreda za glazbenu umjetnost i muzikologiju (HAZU) Frane Paraća, Rubena Radice, Anđelka Klobučara, Marka Ruždjaka, Pavla Dešpalja.

Uz Zagrebačke soliste djela hrvatskih skladatelja izvodili su i solisti flautistica Ana Benić, gitarist Darko Petrinjak, čembalist Pavao Mašić, violončelist Pavle Zajcev, violinist Borivoj Martinić-Jerčić i violist Aleksandar Milošev.

Zagrebački solisti osnovani su 1953. u okviru Radio Zagreba, na incijativu violista Stjepana Aranjoša, pod umjetničkim vodstvom uglednog violončelista i dirigenta Antonija Janigra.

Na repertoaru toga ansambla se nalaze barokna, klasična, romantična i suvremena djela, a posebnu pozornost poklanjaju stvaralaštvu hrvatskih autora.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙