FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kinesko gospodarstvo usporilo u trećem tromjesečju

BEIJING, 18. listopada 2011. (Hina/AFP) - Kinesko gospodarstvo poraslo je za 9,1 posto u trećem tromjesečju, po najnižoj stopi u posljednje dvije godine, što je posljedica vladinih mjera obuzdavanja inflacije i previranja u Europi i Sjedinjenim Državama, pokazuju podaci tamošnjeg statističkog ureda.

Aktivnosti u drugom najvećem svjetskom gospodarstvu usporile su u usporedbi s drugim tromjesečjem kada je ostvaren rast od 9,5 posto, objavio je u utorak državni zavod za statistiku.

Kineski rast na godišnjoj razini usporava tako treće tromjesečje zaredom budući da je tamošnja vlada, zabrinuta zbog rastućih troškova, ograničila zajmodavne aktivnosti i podigla kamatne stope, dok je potražnja za kineskim proizvodima u SAD-u i Europi oslabjela.

U odnosu na drugo tromjesečje gospodarske aktivnosti u Kini ubrzale su pak po stopi od 2,3 posto.

"Trenutno se gospodarski rast suočava s još složenijjm vanjskim i unutarnjim okruženjem. Unatoč sve većim neizvjesnostima kinesko gospodarstvo će vrlo vjerojatno očuvati stabilnost i brz rast", kazao je glasnogovornik statističkog zavoda Sheng Laiyun na brifingu novinara.

Drugi pokazatelji također ukazuju da Kina, motor rasta za svjetsko gospodarstvo nakon izbijanja financijske krize 2008., gubi na zamahu u vrijeme dok se globalno gospodarstvo nalazi na rubu nove recesije. S obzirom na takvu ulogu, usporavanje kineskog gospodarstva vjerojatno će potaknuti zabrinutosti glede njegove sposobnosti da pomogne dugovima opterećenim zemljama eurozone i SAD-u.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙