FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske burze pod pritiskom drugi dan zaredom

LONDON, 18. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Na europskim su burzama cijene dionica jutros pale, drugi dan zaredom, zbog usporavanja rasta kineskog gospodarstva i upozorenja agencije Moody's da bi izglede za kreditni rejting Francuske mogla ocijeniti negativnima.

FTSEurofirst indeks 300 vodećih europskih dionica pao je do 9,30 sati 1,1 posto, na 955 bodova, nakon što je jučer izgubio 1 posto.

Londonski FTSE, frankfurtski DAX i pariški CAC indeks bili su u 9,30 sati u minusu između 1,4 i 1,9 posto.

Cijene europskih dionica jučer su znatno pale, nakon što je iz Njemačke poručeno da je nerealno očekivati cjelovito rješenje dužničke krize već na summitu Europske unije ovoga vikenda.

Jutros je, pak, ulagače pokolebalo upozorenje Moody'sa da bi mogao smanjiti izglede za vrhunski Aaa rejting Francuske na negativne u iduća tri mjeseca, ako bi troškovi dokapitalizacije banaka previše utjecali na državni proračun.

Najveći je gubitnik jutros rudarski sektor, s padom za 3,1 posto, što je posljedica pada cijena sirovina, nakon podataka o usporavanju rasta kineskog gospodarstva u trećem tromjesečju na 9,1 posto, s 9,5 posto u prethodnom kvartalu.

„S obzirom na vijesti posljednjih dana, stvaraju se idealni uvjeti za dobitonosnu prodaju, nakon snažnog rasta cijena dionica prethodnih tjedana“, kaže Keith Bowman, analitičar u tvrtki Hargreaves Lansdown.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks jutros potonuo 1,6 posto, na 8.741 bod.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙