FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

ZAGREB, 18. listopada 2011. (Hina) - Donosimo pregled zanimljivosti iz svijeta.

BERLIN - Njemački satelit koji je prestao funkcionirati trebao bi prema očekivanjima pasti na Zemlju ovoga tjedna, ali gdje će i kada satelit točno pasti ostaje tajna, izvijestio je u ponedjeljak astronomski portal SPACE.com. Očekuje se da će masivni njemački Roentgensatellit (ROSAT), pasti na Zemlju u subotu ili nedjelju, 22. ili 23. listopada, iako su dužnosnici njemačkog svemirskog programa ponudili i širi 'prozor' pada od 21. do 25. listopada. Do padanja ROSAT-a dolazi oko mjesec dana nakon što je klimatski satelit NASA-e, nazvan UARS, pao u Tihi ocena krajem rujna.

ROSAT - 2,4 metričke tone težak svemirski rendgenski opservatorij, trebao bi se raspasti kod ulaska u atmosferu, no neki veliki dijelovi vjerojatno će izdržati visoke temperature koje se pritom razvijaju te izbjeći izgaranje. Prema njemačkim svemirskim dužnosnicima, oko 1,7 metričkih tona krhotina satelita, primarno 30 velikih staklenih i keramičkih elemenata, mogli bi preživjeti putovanje kroz atmosferu i stići do površine Zemlje. "Mi ne očekujemo da će veliki dijelovi ponovo ući u atmosferu, osim ogledala, stakla i keramičkih dijelova", rekao je za SPACE.com Jan Woerner, čelnik izvršnog odjela njemačke svemirske agencije DLR. Izgledi da neki dio s ROSAT-a pogodi nekoga na Zemlji su 1 prema 2000, što je nešto veći rizik od 1 prema 3200, koliko je vrijedilo za krhotine NASA-inog UARS-a.

Njemački svemirski dužnosnici aktivno prate ROSAT, no neće moći precizno reći kada će i gdje pasti satelit, sve do dva sata prije njegova ulaska u atmosferu. Slično kao i u slučaju rujanskog pada satelita NASA-e, govori se da se orbita ROSAT-a pruža između 53. paralele sjeverno i južno, odnosno da pokriva široke prostore planeta. To znači da njemački satelit može pasti na širokom prostoru od Kanade do Južne Amerike.

LOS ANGELES - Američka glumica Susan Sarandon navodno je papu Benedikta XVI. nazvala nacistom tijekom javnog razgovora na filmskom festivalu u New Yorku, izazvavši reakciju američke katoličke i židovske zajednice. Sarandon, dobitnica Oscara za ulogu u filmu "Odlazak u smrt", izjavila je da je primjerak istoimene knjige po kojoj je film nastao poslala Papi. "Ali onom prije. Ne ovom nacistu kojeg imamo sada", rekla je glumica, kako prenosi list Newsday.

Opaska je izrečena tijekom javnog intervjua koji je s njom imao kolega glumac Bob Balaban u sklopu Hamptons filmskog festivala. Newsday piše da se Balaban usprotivio takvoj ocjeni, pa ju je Sarandon ponovila, što je čula i publika u kazalištu u kojem se odvijao razgovor. Agent Susan Sarandon nije odgovorio na pozive američkih medija da komentira informaciju. Sarandon (65), koja je odgojena kao rimokatolkinja, poznata je po svom širokom aktivizmu, koji se kreće od borbe protiv gladi u svijetu i borbe protiv širenja AIDS-a do protivljenja američkim vojnim intervencijama u svijetu. Od 1999. godine je veleposlanica dobre volje UNICEF-a.

Njujorška Katolička liga za vjerska i građanska prava njezinu je izjavu nazvala "prostačkom", a osudila ju je i židovska Protudefamacijska liga (ADL). "Gospođa Sarandon možda ima nekih problema s katoličkom crkvom, ali to nije isprika za razbacivanje s nacističkim analogijama. To su riječi mržnje i osvete i samo služe tome da se umanji značenje holokausta", priopćio je ADL. Joseph Ratzinger kratko je početkom 1940-ih godina bio član Hitlerove mladeži, kada je sudjelovanje u njoj bilo zakonski obavezno.

LONDON - Četrdesetgodišnji Stefan Ramin iz Hamburga, nestao je prošloga mjeseca nakon što je doplovio na udaljeni tropski otok Nuku Hiva u Francuskoj Polineziji. Nakon višetjedne potrage, pougljenjeni ljudski ostaci i odjeća pronađeni kraj logorske vatre u jednoj nepristupačnoj dolini otoka, što je potaklo strah da su ga možda napali i pojeli kanibali, izvijestio je u ponedjeljak britanski dnevni list The Telegraph.

Ispitivanjem u Parizu treba biti utvrđeno pripada li pepeo Raminu, a očekuje se da će to potrajati nekoliko tjedna. Postrojba od 22 policajca sada na otoku traga za Henrijem Haitijem, lokalnim vodičem koji je poveo Ramina u lov na divokoze u planinama Nuku Hive a vjeruje se da je on posljednje osoba koja ga je vidjela živog. Nakon otkazivanja lova, Haiti se vratio i rekao Raminovoj djevojci Heike Dorsh (37), da se dogodila nesreća i da je Ramin ozlijeđen. Kada je ona pokušala podići uzbunu, Haiti ju je navodno napao, vezao za drvo i pobjegao. Dorsh se nakon par sati oslobodila i upozorila vlasti, a potrazi se kasnije pridružila i vojska.

Ramin i Dorsh su 2008. iz Njemačke krenuli na putovanje života, a 16. rujna su svojim katamaranom doplovili na Nuku Hiva. Na otočju Francuske Polinezije namjeravali su provesti nekoliko mjeseci. Policija je u pepelu logorske vatre pronašla kosti, zube i rastopljene zubne plombe, a istražitelji vjeruju da je "ljudsko tijelo raskomadano i spaljeno", prema pisanju Daily Maila. Glasnogovornik njemačkog ministarstva vanjskih poslova kazao je kako su "upoznati sa slučajem i u kontaktu s lokalnim vlastima". Nuku Hiva ima nešto preko 2000 stanovnika i povijest kanibalizma, no vjerovalo se da je ta praksa prekinuta. Otok se pojavljuje u pričama Hermana Melvillea, autora poznatog romana Moby Dick.

MONTREAL - Fauja Singh, nazvan "tornado u turbanu" istrčao je u nedjelju maraton i postao prvi stogodišnjak koji je završio tu utrku u Torontu. Duge trokutaste brade, glave u turbanu, Singh je bio 3.849 sudionik koji je završio Marathon Scotiabank Toronto Waterfront. Trebalo mu je osam sati, daleko više od pobjednika Kenijca Kennetha Mungare koji je tih 42 km pretrčao u dva sata i devet minuta, prema rezultatima.

Britanac indijskog podrijetla koji govori jedino punjabi, zasigurno je ispisao novu stranicu sportske povijesti. Njegov će pothvat zabilježiti i Guinnessova knjiga rekorada. Taj žilavi starčić već ima 17.000 fanova na Facebooku. Stogodišnji maratonac počeo je trčati prije 20-ak godina nakon ženine smrti. San mu je nositi olimpijsku baklju na Olimpijskim igrama 2012. u Londonu

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙