FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 17. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

ATENA - Grčka je u ponedjeljak ostala bez povezanosti s otocima zbog 48-satnog štrajka pomoraca, na početku tjedna štrajkova koji će uključivati i opći štrajk u srijedu i četvrtak protiv vladinih sve strožih mjera štednje. Nijedan brod nije napustio ili doplovio do luke Pirej, blizu Atene, od 6 sati ujutro, objavilo je ministarstvo trgovačke mornarice. Nacionalni savez pomoraca izrazio je zadovoljstvo "potpunim uspjehom" štrajka protiv "barbarske ofenzive na društvene stečevine", i objavio da namjerava produžiti štrajk sve do petka. Pravosudni službenici i suci odlučili su danas završiti s poslom u 12 sati, tri sata prije kraja radnog vremena. Prosvjedujući protiv novih proračunskih rezova, poreznici i carinici također su u ponedjeljak počeli štrajkove različitih trajanja. Neki javni mediji, među kojima televizijska postaja Net i nacionalna novinska agencija Ana, štrajkaju već peti dan. Tjedan prosvjeda trebao bi kulminirati u srijedu i četvrtak općim štrajkom na koji su pozvale dvije najveće sindikalne središnjice Adedy i GSEE, koje predstavljaju pola grčke radne snage. Štrajk, koji će paralizirati veći dio zemlje, održava se istodobno s predviđenim parlamentarnim glasovanjem o novom paketu mjera štednje 20. listopada.

BEOGRAD - Zapovjedništvo međunarodnih snaga na Kosovu (KFOR) produžilo je za 24 sata, do utorka, rok za uklanjanje barikada kosovskih Srba na sjeveru Kosova. Zapovjednik KFOR-a Erhard Drews odgodio je kretanje konvoja za opskrbu vojnika KFOR-a na graničnim prijelazima za utorak, kako bi građanima na sjeveru Kosova dao više vremena za uklanjanje prepreka na cestama, stoji u priopćenju KFOR-a. Predstavnici većinski srpskih kosovskih općina Leposavića, Sjeverne Mitrovice, Zubina Potoka i Zvečana zatražili su, kako se navodi, više vremena za uklanjanje barikada i zapovjednik KFOR-a odlučio je dati im još jedan dan. Dodaje se da Drews cijeni to što su mjesni Srbi voljni otvoriti ceste za opskrbu vojnika KFOR-a na prijelazima Jarinju i Brnjaku i u obližnjem kampu Nothing Hillu. ''Misija KFOR-a je tu da zaštiti sigurnost, kao i slobodu kretanja, za sve ljude iz svih zajednica na Kosovu. KFOR će nastaviti da to čini čvrsto, pažljivo i nepristrano u punom skladu sa svojim mandatom'', zaključuje se u priopćenju. Zapovjednik KFOR-a prethodno je u subotu, nakon sastanka s čelnicima srpskih općina na sjeveru Kosova koji su ga zamolili da pričeka do srijede, objavio kako "očekuje bezuvjetan i stalan pristup granici" te da "ako lokalno stanovništvo ne ukloni barikade do ponedjeljka, KFOR će to učiniti sam mirnim putem".

SARAJEVO - Policija u Hercegovini priprema posebne mjere sigurnosti jer strahuje da će doigravanje za plasman na europsko nogometno prvenstvo između reprezentacija Hrvatske i Turske u studenome ponovo prouzročiti izgrede kakvi su izbili 2008. godine, objavio je u ponedjeljak sarajevski "Dnevni avaz". "Već od danas počinjemo s pripremama mjera sigurnosti za vrijeme odigravanja utakmice Hrvatske i Turske", izjavio je Amir Begić, ravnatelj policije Hercegovačko-neretvanske županije. Potvrdio je kako je policija svjesna naznaka da bi nogometna utakmica između Hrvatske i Turske mogla dovesti do sukoba između Hrvata i Bošnjaka. "Avaz" podsjeća kako je u sukobima na području Hercegovine 2008. godine nakon četvrtfinalne utakmice Hrvatske i Turske na europskom prvenstvu došlo do dramatičnih sukoba. U Mostaru, Stocu i Čapljini tada je ozljeđe no dvadeset policajaca koji su intervenirali kako bi smirili sukobe među navijačima.

RIM - Opsežna operacija policije i karabinjera počela je u ponedjeljak u čitavoj Italiji nakon nasilja u kojem je u subotu u Rimu ozlijeđeno 135 osoba u okviru prosvjeda "gnjevnih", rečeno je iz policijskog izvora. Stotine policajaca i karabinjera počelo je provoditi racije i kontrole, od sjevera do juga Italije. Cilj su im skupine krajnje ljevice. Rim je u subotu na prosvjedu protiv neoliberalizma iskusio najgore nasilje unazad više godina. U pravim prizorima urbane gerile 135 osoba ozlijeđeno je, od čega 105 policajaca, a šteta se procjenjuje na milijun eura. Ministar unutarnjih poslova Roberto Maroni osudio je "neviđeno nasilje" malenih organiziranih nasilnih skupina, koje se razlikuju od mirne većine prosvjednika. Zahvalio je snagama reda što nije bilo mrtvih. Većina medija za nasilje optužuje pripadnike radikalne skupine "Black Bloc" koja se infiltrirala među prosvjednike.

TEHERAN - Vrhovni iranski vođa ajatolah Ali Hamnei spomenuo je mogućnost ukidanja dužnosti predsjednika republike u korist jačanja parlamentarnog sustava u zemlji, što je u ponedjeljak udarna vijest iranskog tiska. "U sadašnjoj situaciji, politički režim je predsjednički i predsjednika republike izravno bira narod, što je dobro. No ako nam se jednog dana, u ne tako dalekoj budućnosti, učini da je parlamentarni režim bolji za izbor izvršne vlasti, neće biti problema promijeniti sadašnji sustav", rekao je u nedelju Hamnei za posjeta jednoj iranskog pokrajini. Iranski tisak tu je rečenicu objavio na naslovnim stranicama. "Vraćanje dužnosti premijera moguće je u bliskoj budućnosti", piše proreformski list Etemad i dodaje da je Hamnei "otvorio put za raspravu o ustavnoj promjeni". Konzervativni list Resalat naslovljuje članak "Parlamentarni režim, problema nema". Tisak općenito izbjegava komentirati izjave vrhovnog vođe koji svoju misao nije razradio. Islamska Republika Iran od samog je početka, nekih desetak godina, imala instituciju predsjednika izabranog na biralištima i premijera kojeg imenuje parlament. Premijerska dužnost ukinuta je 1989. godine. Prema iranskom ustavu, vrhovni vođa incira ustavnu promjenu, a narod je potvrđuje izjašnjavanjem na biralištima. Neki analitičari smatraju da je ova ajatolahova izjava zapravo upozorenje nasljednicima konzervativnog iranskog predsjednika Mahmuda Ahmadinedžada da ne pokušaju prekoračiti svoje ovlasti nauštrb utjecajnog iranskog svećenstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙