FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Split: Održane 7. Runjićeve večeri

SPLIT, 17. listopada 2011. (Hina) - Sedme Runjićeve večeri održane su sinoć u splitskom HNK-u, u čast jednom od najvećih hrvatskih skladatelja popularne glazbe Zdenku Runjiću, a tom je koncertu uz brojne osobe iz kulturnog i političkog života nazočio i hrvatski predsjednik Ivo Josipović.

Josipović je nakon koncerta izjavio kako je to za njega bila večer glazbe ali i sjećanja na Zdenka Runjića.

"Poznavao sam Runjića od malih nogu do prerane smrti. Bili smo susjedi u Baškoj Vodi i puno smo se družili i igrali šah", kazao je Josipović, napomenuvši da mu je Runjić bio dobar prijatelj.

Splitski pjevač Petar Grašo, koji je otpjevao Runjićevu skladbu "Infiša san u te", izjavio je kako se koncertom na kojem se izvode Runjićeve pjesme podsjeća ljude na ogromnu baštinu koju je ostavio.

Toni Cetinski otpjevao je skladbu "Oprosti mi pape". Izjavio je da je Runjić puno učinio za hrvatske glazbenike i glazbu uopće.

Na sedmim večerima nastupili su i Nina Badrić, Marko Tolja, Jasna Bilušić, Ines Tričković, Natali Dizdar, Ivana Husar Mlinac, Maja Posavec, Petra Antolić, Maya Sar, Oliver Dragojević, Ivana Rushaidat, Gadjo Manouche i Vlado Georgiev.

Premijerno su na Runjićevim večerima nastupili Tony Cetinski, Goran Bare koji je pjesmu "Vjeruj u ljubav" izveo u blues verziji, te Sergej Četković i Jasna Bilušić, dok je glumica Nataša Janjić sa pjesmom "Ništa nova" imala svoj prvi solo nastup.

U punoj dvorani splitskog HNK nazočili su mnogi uglednici javnog i kulturnog života Splita i Dalmacije, među njima i gradonačelnik Željko Kerum te župan splitsko-dalmatinski Ante Sanader.

Zdenko Runjić (1942.-2004.) pisao je pjesme za mnoge istaknute hrvatske glazbenike za što je osvojio brojne festivalske nagrade. Ubraja ga se među najuspješnije hrvatske skladatelje i glazbenike. Njegovu pjesmu "Galeb i ja" glazbeni stručnjaci smatraju jednom od najljepših hrvatskih pjesama uopće.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙