FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 21 sat

ZAGREB, 15. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijest iz Hrvatske u 21 sat

ZAGREB - Predsjednica Vlade Jadranka Kosor izjavila je danas da je vladajuća parlamentarna većina "kompaktna" te je optužila oporbu za opstrukciju i nerad u Saboru. "Što se tiče oporbe tu nema ništa novoga, sve je već viđeno - to su dvije godine opstrukcije i nerada oporbe u Hrvatskom saboru. Mnogi oporbeni zastupnici, uz samog njihovog šefa, dopuštaju si da danima ne dolaze u Sabor i da ništa ne rade, a primaju plaću", rekla je Kosor odgovarajući na novinarska pitanja u Mariji Bistrici gdje je prisustvovala 11. hodočašću branitelja i njihovih obitelji. Kosor je dodala da oporba nije glasala za ključne zakone za završetak pregovora s EU, koji su bili mjerila za završetak pregovora i zaključivanje poglavlja. "Što se tiče oporbe mi nikada na bismo završili pregovore", naglasila je. Na pitanje novinara hoće li Sabor dostojanstveno završiti svoj rad, premijerka Kosor je rekla da hoće. "Vladajuća većina je kompaktna, naravno da će se izglasati svi ključni zakoni i donijeti odluke. Tu ne vidim ni jednog razloga za bilo čiju zabrinutost", kazala je. Rekla je kako je potpredsjednik Sabora Vladimir Šeks imao snage za ispriku, što nikada nitko drugi nije učinio. "Ne znam zašto ne pitate Zorana Milanovića hoće li se ispričati za ono što je i on, zajedno sa svojim kompanjom Željkom Jovanovićem, rekao za HDZ", kazala je Kosor upitavši se "imaju li oni snage za ispriku?". "Nemaju, jer nemaju hrabrosti, i to je temeljna razlika između nas, i što se ne bore protiv korupcije, a mi da", odgovorila je premijerka Kosor. Dodala je kako se oporba protivi donošenju Zakona o sukobu interesa u Saboru koji je nužan za zaključenje Poglavlja 23. "Zašto se boje prihvatiti taj zakon? Što to oni imaju na računima ? U čemu se voze i kakve brodove imaju? Čega se boje? Što je s njihovim računima u inozemstvu?", upitala se Kosor najavivši da će o računima SDP-a u inozemstvu tražiti očitovanje nadležnih institucija.

KARLOVAC - U uvodnom govoru prije današnjeg javnog predstavljanja Plana 21 o obrazovanju i znanost u karlovačkoj sportskoj dvorani, predsjednik SDP-a Zoran Milanović je rekao da Kukuriku koalicija neće okrenuti leđa Hrvatskoj, već će se vratiti u Sabor da bi se mogle izlasati odluke važne za funkcioniranje države, a to je privremeno financijanje i raspuštanje parlamenta. "Hrvatski sabor je postalo mjesto verbalnog nasilja i Kukuriku koalicija u toj degradaciji središnje državne institucije ne želi sudjelovati. Treba zaštititi ono malo povjerenja u hrvatske institucije što ga još imaju imaju građani", kazao je predsjednik SDP-a Milanović dodajući da će se u Sabor vratiti samo kad će se glasati o odlukama važnim za državu, poput privremenog financiranja ili raspuštanja Sabora. Vesna Pusić je rekla da će Kukuriku koalicija odazvati proširenoj sjednici Predsjedništva Sabora. Treba definirati samo nekoliko najnužnijih stvari, uključujući i odluku o raspuštanju Sabora. Predsjednik Sabora je i rekao da će sjednica trajati do 21. ovog mjeseca, a samo izuzetno dulje od toga. Sadašnje su okolnosti da se zasjedanje skratiti, a ne produži, kako bi se završilo s vođenjem izborne kampanje iz sabornice, kazala je Pusić. Predstavljajući plan znanosti i obrazovanja Vesna Pusić je kazala da se kvaliteta na tom području neće sama od sebe postići, već kao politički izbor i politička odluka, da se dosadašnji trend smanjenja izdvajanja postotka BDP za znanost i obrazovanje preokrene u rast, pa da primjerice za znanost ne izdvajamo više 0,7 posto nego najmanje kao zemlje EU prosječno dva posto ili kao najbolje od njih 3,5 posto. Branko Grčić je ocijenio da je Hrvatska u proteklim godinama usvojila čak 220 raznih dokumenata i strategija, a „unatoč tome Hrvatska strategiju nema“. Kako je rekao strategija Kukuriku koalicije uključuje ključnih , 'pet i' – investicija, nova industrijalizacija, izvoz, istraživanje i razvoj, inovacije, a peti 'i' podrazumijeva punu integraciju Hrvatske u europski prostor.

IVANIĆ GRAD - Predsjednik Republike Ivo Josipović otvorio je danas u Ivanić Gradu tradicionalnu gospodarsko-turističko gastronomsku manifestaciju "Bučijadu" izložbeno-prodajni sajam buča proizvoda i prerađevina od buče te ostalih eko- etno proizvoda na kojoj sudjeluje više od stotinu izlagača iz Hrvatske. Predsjednik Josipović je istaknuo da je vrlo važno da Hrvatska ne samo na ulasku u Europsku uniju nego i inače ima svoje autohtone proizvode s kojima se može uspjeti na tržištu. Buče i bučino ulje sigurno su jedan od takvih proizvoda. Zaista je sjajno da se kroz jednu priredbu kakva je Bučijada i znanstveni skup afirmira jedan takav proizvod, rekao je predsjednik dodajući da mu se najviše sviđa entuzijazam ljudi koji prepoznaju svoju priliku. Oni koji je iskoriste imat će uspjeha. EU je velika prilika za nas, a hoćemo li je iskoristiti ovisi o nama, poručio je predsjednik Josipović. Predsjednik je razgledao izložbu "Misli zeleno za bolje sutra" o uporabi obnovljivih izvora energije i očuvanja okoliša te pozdravio sudionike konferencije o bučinom ulju. Obišao je i proizvodne pogone tvrtke Ivanićplast te štandove izlagača bučijade. Gradonačelnik Ivanić Grada Boris Kovačić rekao je da je izložba bučinog ulja, koliko zna, jedina takva manifestacija u Hrvatskoj, i izrazio nadu da će sudionika bučijade svake godine biti sve više.

SISAK - Lokalna zajednica i država moraju djelovati zajedno, posebno kada je riječ o tako važnim pitanjima kao što su radna mjesta, primjerice u sisačkoj Željezari ili Rafineriji, a sve ostalo je politikanstvo, istaknuo je večeras u Sisku Ivan Šuker, nositelj HDZ-ove liste u 6. izbornoj jedinici, odgovarajući na novinarsko pitanje u vezi s odlaskom CMC-a iz Željezare Sisak. Na novinarsko pitanje u vezi s nekim navodnim spekulacijama kako MOL nije zainteresiran za nastavak modernizacije sisačke Rafinerije, kazao je da je pozicija i Vlade i hrvatskog dijela uprave INA-e kao i Nadzornog odbora jasna - Rafinerija mora opstati i dalje se razvijati. MOL ne može samostalno donijeti odluku o gašenju Rafinerije, rekao je Šuker predstavljajući u Sisku, zajedno s potpredsjednikom Vlade RH za investicije Domagojem Ivanom Miloševićem, izborni program HDZ-a. Podsjetio je kako je modernizacija sisačke Rafinerije zaustavljena radi velikog požara u lipnju, ali dogovorom Vlade I MOL-a mora se završiti i u Sisku I u Rijeci. Nisu dobre izjave nekih lokalnih čelnika koji su odmah prvog dana napali Vladu RH, kazao je Šuker, dodavši kako svatko zna što je napravio, te naglasivši da su najvažnija radna mjesta. Potpredsjednik Vlade RH za investicije Domagoj Ivan Milošević potvrdio je kako će Vlada dati punu podršku novom investitoru u sisačku Željezaru. Nesumnjivo je da CMC odlazi iz Siska, zatvara dio svojih postrojenja i u Njemačkoj i u Americi. Trenutno radimo zajedno na pronalaženju novog ulagača, ima ih, neki su nas već kontaktirali, te načelno iskazali interes, rekao je Milošević.

ĐURĐEVAC - Predsjednik Hrvatske seljačke stranke (HSS) i potpredsjednik Hrvatskog sabora Josip Friščić ocijenio je danas kako situacija u Saboru govori o neodgovornosti i pojedinaca i pojedinih klubova te poručio kako mandat koji su im dali građani koji ih i plaćaju treba odraditi do kraja. Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks, ako je uvrijedio i povrijedio nekoga, za to se i javno ispričao, rekao je Friščić zamoljen da prokomentira najavu predsjednika Hrvatskog sabora Luke Bebića da će idući tjedan u razgovorima s klubovima zastupnika pokušati pronaći rješenje za novonastalu situaciju u Saboru. Kazao je kako Šeks nije niti hrvatski narod, niti umirovljenici, niti zdravstveni radnici, a niti prosvjetari. "Šeks nisu svi oni koji primaju pomoći i potpore iz državnog proračuna. Ako se mi ne nađemo, ako ne donesemo odluke o privremenom financiranju, u siječnju nema plaća, nema mirovina. Pojedini programi koji su izdiskutirani, koji su započeti, sporazume koje smo izdiskutirali treba izglasati", poručio je Friščić. Rekao je kako nitko nikome ne može narediti da dođe u Hrvatski sabor i bude za određeni zakon, ali kako onda može primati plaću kada nije na svom radnom mjestu nego u saborskom restoranu ili na galeriji. Mandat koji su nam dali građani koji nas i plaćaju treba odraditi do kraja, istaknuo je. O očekivanim rezultatima parlamentarnih izbora potpredsjednik HSS-a i ministar turizma Damir Bajs rekao je kako je siguran da će HSS u 2. izbornoj jedinici osvojiti tri mandata, jer su, kako je rekao, građani u HSS-u prepoznali stranku koja je realizirala data obećanja i programe iz prethodnih izbora.

MARIJA BISTRICA - U Mariji Bistrici danas je održano 11. hodočašće hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, a misno slavlja pred oko dvije tisuće vjernika predvodio je vojni ordinarij biskup Juraj Jezerinac. "Svakom je čovjeku poznato tko je 1991. godine bio agresor, a tko branitelj. Tko je odgovoran pred Bogom i pred ljudima za nedavni rat i zlodjela u Hrvatskoj? Valjda nitko više u svijetu a ni u zemlji neće tvrditi da je kriv hrvatski narod i vlast, koji su sve pokušali kakao bi se izbjegao ratni sukob i krvoproliće" istaknuo je u propovjedi biskup Jezerinac. Kako je rekao, iako je rat na bojištu završio, posljedice su ostale. "Moramo se boriti na diplomatskome, političkom i drugim područjima. Ne zaboravimo da smo u Domovinskom ratu dobili ono za čim je hrvatski narod stoljećima težio. Imajući to pred sobom, lakše ćemo moći podnositi posljedice rata, kao što su nezaposlenost i socijalni problemi, rekao je Jezerinac. Vojni ordinarij progovorio je i o borbi protiv kriminala i korupcije u društvu. Bilo bi smiješno isticati da smo Hrvati, a u isto vrijeme potkradati sami sebe, svoju zemlju i svojeg bližnjega, bilo neradom ili prijevarom. Ne radi se samo o pitanju osobne časti, nego o moralnom neredu, rekao je vojni ordinarij. Svatko tko ruši, obeštećuje drugog, prisvaja sebi javno dobro jednako kao i privatno, u savjesti je odgovoran pred Bogom i hrvatskim narodom“, kazao je Jezerinac. Biskup je rekao da je hrvatski narod bio uvijek moralno osjetljiv, "pa i s pravom očekuje da njegovi predstavnici budu na moralnoj visini, visoko etični i ljudi čistih ruku." Braniteljima i njihovim obiteljima prije mise se obratila i predsjednica Vlade Jadranka Kosor koja je naglasila da će im Vlada uvijek pružiti potporu , jer su oni najzaslužniji za slobodu hrvatskog naroda.

VALPOVO - Ministar poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petar Čobanković ponovio je danas kako nema pravne mogućnosti da se otpuštenim radnicima tvrtke "Đakovština" isplate njihove otpremnine te ocijenio kako nitko nema pravo činiti prekršaje, te, makar i u dobroj vjeri, pomagati radnicima "Đakovštine" na nezakonit način. Tijekom obilježavanja međunarodnog dana žena na selu u mjestu Šag kod Valpova, Čobanković je, komentirajući višednevne prosvjede radnika te tvrtke, kazao kako mu je "iskreno žao" radnika, ali da su većinski vlasnici tvrtke prije stečaja bili zaposlenici, a da je država 2007., kako bi pomogla poduzeću, svoja potraživanja od oko 80 milijuna kuna pretvorila u vlasnički udio koji je iznosio oko 30 posto. Da je kojim slučajem "Đakovština" imala privatnog vlasnika, danas bi se postavljalo pitanje što je taj radio, a ovdje se to pitanje može postaviti zaposlenicima kao vlasnicima, dodao je ministar. Ustvrdivši kako je država "uvijek pomagala Đakovštini dok je mogla" Čobanković je kazao kako je otvaranjem stečaja ta tvrtka u nadležnosti suda, a sve što se događa u stečaju regulirano je stečajnim zakonom. Uz moju najbolju želju, kao i Vlade, mi nemamo pravnih mogućnosti da im pomognemo, i nitko ne može praviti prekršaje u dobroj želji da pomogne radnicima "Đakovštine" i osigurava sredstva na nezakonit način. To bi bilo humano, ali to nije pravno, poručio je Čobanković. Dodao je kako radnici moraju čekati ishode sudskih tužbi koje je stečajni upravitelj pokrenuo zbog nezakonitih kompenzacija i drugih nepravilnosti, a sve što se prihoduje od tih tužbi ići će zaposlenicima, do namirenja njihovih potraživanja.

MAKARSKA - Više od 200 gasitelja iz cijele Hrvatske s 50-tak vozila ostati će cijelu noć na požarištu kod Podgore osiguravajući i vodom natapajući rubne dijelove požarišta te gasiti povremene manje vatre što neprestano izbijaju iz izgorjelih borovih i maslinovih stabala, doznaje se večeras od vatrogasnog zapovjednika Splitsko-dalmatinske županije, Dražena Glavine koji je i dalje na požarištu kod Podgore. U šumskom požaru, koji je izbio sinoć nešto prije 23 sata iznad Gornje Podgore nedaleko državne ceste Makarska-Vrgorac te se proširio prema Podgori, izgorjelo je oko 500 hektara borove šume, maslina i niskog raslinja. Vatrogasci su tijekom dana požar stavili pod nadzor te su uspjeli obraniti kuće mještana Podgore. Iz Gradskog centra Osejeva u Makarskoj doznaje se da je bura oslabila, sva su naselja osim Gornje Podgore tijekom poslijepodneva uključena u redovitu opskrbu električnom energijom, a radnici makarskog Elektrobiokova i dalje rade na izmjeni stupova i vodova koje je oštetio požar. Iz makarske policije upozoravaju vozače na dodatan oprez u prometu na državnoj cesti D8 kod Podgore zbog većeg broja vatrogasnih vozila koja se nalaze ili kreću tim dijelom jadranske magistrale.

SAMOBOR - Svečanom sjednicom samoborskoga Gradskog vijeća obilježen je danas Dan grada Samobora i 769. godišnjica tog najstarijeg grada Zagrebačke županije. Na svečanosti u samoborskoj galeriji Prica tom su se prigodom okupili lokalni čelnici, ali i brojni ugledni gosti i uzvanici, među kojima je bio i predsjednik Republike Ivo Josipović. Predsjednik Josipović istaknuo je posebnost Samobora, grada visoke kulturne razine, koji je, kako je istaknuo, pravi hrvatski europski grad. "Samobor je grad koji ima sve - proizvodnju, ali i duhovne, kulturne vrijednosti koje su me oduvijek privlačile", rekao je Josipović, posebno izdvojivši samoborske glazbenike - Ferdu Livadića i tamburaški ansambl. Pozdravio je i suradnju stranaka na lokalnoj razini, koja je u Samoboru, kako je rekao, pokazala "lijepo i uspješno lice". "Pokazali ste kako neke stranke i ljudi koji na drugim razinama ne surađuju, na lokalnoj razini mogu zaista obaviti sjajan posao", rekao je Josipović, čestitavši Samoborcima na iskazanom osjećaju za demokraciju i ostvarenju "snova koje mnogi građani sanjaju za svoj grad". Predsjednik samoborskog Gradskog vijeća Željko Žarko, pozdravljajući nazočne, rekao je da u Samoboru živi više od 16 tisuća stanovnika, a na cijelom gradskom području više od 40 tisuća. "Sloboda i stvaralaštvo osjećaju se u duhu i karakteru ljudi koji ovdje žive, zato je Samobor privlačan mnogima i svakim danom nas ima sve više", istaknuo je Žarko. Tomu posebno pridonosi razvijeno obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo s više od 1178 registriranih obrta, oko 670 trgovačkih društava i više od 200 ugostiteljskih objekata.

VINKOVCI - Hrvatsko gospodarstvo u oporavku je, a već u 2012. godini očekujemo značajniji investicijski zamah i rast BPD-a od oko 2 posto, izjavio je potpredsjednik HDZ-a i Vlade RH, Petar Čobanković, na predstavljanju izbornog programa HDZ-a dužnosnicima županijskog, gradskih i općinskih odbora stranke s područja Vukovarsko-srijemske županije. Govoreći o Vladinim gospodarskim rezultatima u protekle četiri godine, Čobanković je u izjavi novinarima kazao kako je sve do 2008. godine u Hrvatskoj bilježen snažan gospodarski rast, uz smanjenje broja nezaposlenih, kao i deficita državnog proračuna s gotovo 5, koliko je iznosio 2003. godine, na 0,9 posto. "Pretpostavka je bila da u 2010. godini deficit dođe na nulu, ali je 2009. godini došlo do gospodarske krize", rekao je Čobanković, dodajući da nakon razdoblja recesije, Hrvatska sada izlazi iz gospodarske krize provodeći program gospodarskog oporavka. Postoje sve pretpostavke da se u 2012. godini u Hrvatskoj prepolovi deficit državnog proračuna, što bi, uz rast BDP od oko 2 posto, bitno dalo bolju gospodarsku sliku Hrvatske, dodao je.

BELI MANASTIR - Postrojavanjem pripadnika postrojbe na gradskom stadionu u Belom Manastiru danas je obilježena 20. obljetnica osnutka 135. brigade Hrvatske vojske. Ratni zapovjednik postrojbe Mile Vukićević podsjetio je kako je kroz brigadu prošlo više od 3000 pripadnika, u borbenim akcijama 47 je poginulo, a više od 150 je ranjeno. Dodao je kako brigada prestaje postojati u listopadu 1992. godine, a njenim preustrojem nastaje 9. domobranska pukovnija. Izaslanik predsjednika Republike general Ivan Jurić kazao je kako je osnivanje 135. brigade bio odgovor Baranjaca na nedaće koje su prošli tijekom velkosrpske okupacije Baranje i progonstva, ali da je, unatoč takvim okolnostima, stvorena respektabilna vojna postrojba. Državni tajnik Ministarstva branitelja Zoran Komar rekao je kako su osnivanje 135. brigade i njezine borbene akcije u istočnoj Slavoniji donijele tada potrebno samopouzdanje. U spomen na poginule branitelje položeni su vijenci na belomanastirskom gradskom groblju te služena sveta misa u župnoj crkvi Sv. Martina.

NAŠICE - U našičkoj vojarni danas je obilježena 20. obljetnica osnutka 132. brigade Hrvatske vojske Našice-Orahovica, koja je ustrojena 19. listopada 1991. godine. U spomen na 20 godina 132. brigade HV-a, današnjem postrojavanju u našičkoj vojarni odazvalo se oko 1.200 njenih pripadnika, a postrojio ih je jedan od ratnih zapovjednika general Milan Knežević.

Na početku svečanosti minutom šutnje odana je počast svim poginulim i umrlim pripadnicima brigade te su pročitana njihova imena, a 20 godina postojanja svim pripadnicima 132. brigade HV-a čestitali su izaslanik predsjednika Republike i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga RH general-pukovnik Drago Lovrić, prvi zapovjednik brigade general Slavko Barić, državni tajnik Ministarstva branitelja Zoran Komar, osječko-baranjski župan Vladimir Šišljagić i gradonačelnik Našica Krešimir Žagar. Svi su oni podsjetili na značaj ove brigade u obrani Republike Hrvatske na prvim crtama bojišta od Nuštra, Vukovara, Osijeka, Ivanovca pa do Posavine i Papuka. Predvođeni simfonijskim puhačkim orkestrom Oružanih snaga RH, pripadnici 132. brigade prošli su ulicama Grada Našica. Pred spomen obilježjem "Uskrsla Hrvatska" u središtu grada položeni su vijenci i upaljene svijeće za sve poginule pripadnike 132. brigade. Svečanost polaganja vijenaca uvaličao je nastup klape Sveti Juraj, a molitvu za branitelje predvodio je ratni kapelan 132. brigade Franjo Tomašević. U središtu Našica danas je organizirana i izložba vojnog naoružanja.

ZAGREB - Filozofski fakultet u Zagrebu dobio je priznanje za cjelokupni dojam na 16. Smotri Sveučilišta, a priznanja najuspješnijim sudionicima Smotre dodijelila je prorektorica za studente i studije Sveučilišta u Zagrebu Blaženka Divjak, priopćilo je danas zagrebačko Sveučilište. Priznanja su dodijeljena u sedam kategorija. U kategoriji promotivnog filma priznanje je dobio zagrebački Fakultet političkih znanosti dok su za izložbeni prostor nagrađeni Tekstilno-tehnološki fakultet, Filozofski fakultet i Biološki odsjek Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Za originalnost i predstavljanje na Smotri nagrađeni su Grafički fakultet, Fakultet strojarstva i brodogradnje te Fakultet prometnih znanosti, dok je za najcjelovitije informacije o studijskom programu nagrađen Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet. U kategoriji Komunikativnost, susretljivost i pristupačnost nagrađeni su Farmaceutsko-biokemijski fakultet, Fakultet organizacije i informatike te Katolički bogoslovni fakultet, a za predstavljanje u kategoriji ostalih sudionika - Centar za poduku "Trinom". Glavni cilj Smotre Sveučilišta bio je buduće studente pravovremeno i kvalitetno informirati o studijskim programima, bolonjskom ciklusu studiranja, studentskom standardu, načinima rangiranja i korištenja rezultata državne mature prilikom upisa na fakultete i akademije, aktivnostima različitih studentskih udruga te svim aspektima studentskog života. Uz 33 sastavnice Sveučilišta u Zagrebu, na Smotri su se ove godine predstavljala i pojedina veleučilišta i samostalne visoke škole te 24 šangajska sveučilišta na temelju ostvarene suradnje Sveučilišta u Zagrebu i grada Šangaja.

ŠIBENIK - Čelnik šibenskih pravaša i predsjednik Gradskog vijeća Goran Grguričin reagirajući na današnju tiskovnu konfereniciju razriješenog predsjednika Županijskog HSP-a Ivice Ledenke, ocijenio je kako se on vidio kao nositelj liste u IX izbornoj jedinici i nije se pomirio s odlukom Predsjedništva HSP-a da se to povjeri Mirku Čondiću. "Zbog toga je na terenu započeo proces organiziranja izvanstatutarne organizacije, paralelne organizaciji Gradske podružnice HSP-a Grada Šibenika, stoji u priopćenju koje je medijima poslao Grguričin odgovarajući na optužbe s današnje konferencije za novinare bivših HSP-ovaca koji su, predvođeni Ivicom Ledenkom, u velikom broju jučer istupili iz te stranke. Grguričin u dopisu tvrdi kako je šibenski HSP dobio obavijest da je takve organizacije, paralelne legalnim organizacijama HSP-a, radi ostvarenja osobnog interesa i mogućeg povratka na mjesto nositelja liste HSP-a u IX izbornoj jedinici, Ivica Ledenko počeo stvarati i na ostalom terenu IX. izborne jedinice, Zadarske, Ličko-senjske i dijela Splitsko-dalmatinske županije. Grguričin je kazao kako šibenski HSP nije podlegao Ledenkovoj manipulaciji koji neistinito želi ukazati da je raspuštena cijela organizacija HSP-a Šibensko-kninske županije. Županijsko vijeće, kao ni tijela svih podružnica HSP-a nisu raspuštena, tako da sve općinske i gradske podružnice sa svojim tijelima ostaju u ustroju u kome jesu, uz obveze koje su i dosad imale kao temeljne ustrojstvene jedinice HSP-a, navodi Grguričin.

ZAGREB - Prosvjed protiv neoliberalizma službeno je završen večeras oko 19 sati na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, ali je dio prosvjednika unatoč tome odlučili ostati na središnjem zagrebačkom trgu kako bi s plenumom utvrdili daljnji tijek njihovih akcija. Na središnjem zagrebačkom trgu okupilo se, prema novinarskim pocjenama, oko tri tisuće prosvjednika koji su izrazili svoju nezadovoljstvo vladajućim sustavom u kojem ih, kako su navodili, iskorištavaju političari u sprezi s neoliberalnim kapitalistima. Na skupu su se obratili predstavnici udruga koje podržavaju prosvjed, ističući kako je Hrvatska u dužničkom ropstvu, da nam je potrebno planetarno zajedništvo i zalažući se za izravnu demokraciju, besplatno obrazovanje. Nakon što je skup službeno završen u 19 sati dio prosvjednika je ostao na 'plenumu', a prosvjednici se uključuju u raspravu iznoseći svoje prijedloge za daljnje akcije i zahtjeve za promjenama sustava. Organizatori su dva puta napomenuli kako je, zbog policijske dozvole, službeni prosvjed završen u 19 sati. Prosvjed protiv neoliberalizma, korporativne pohlepe i utjecaja kapitala na politiku u Zagrebu je počeo nešto iza 18 sati čime se Hrvatska pridružila globalnom građanskom pokretu "Ujedinjeni za globalnu promjenu, 15. listopada". Poduprli su ga sindikalne središnjice, plenum Filozofskog fakulteta, aktivisti Građanske akcije, Društvena mreža građana, Mreža anarhosindikalista, Pravo na grad i Zelena akcija. Prosvjed se odvijao bez incidenata.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙