FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael planira izgradnju nove četvrti u istočnom Jeruzalemu

JERUZALEM, 14. listopada 2011. (Hina/AFP) - Izrael planira izgraditi novu četvrt s 1.700 stanova u pripojenom istočnom Jeruzalemu, navela je u petak nevladina organizacija protiv naseljavanja Mir sada.

"Počela je zakonska procedura za novu četvrt Givat Hamatos. Tisuću stanova za Izraelce će biti izgrađeno na državnim terenima, a drugih 910 stanova na palestinskim privatnim terenima u istom sektoru za Palestince susjedne četvrti Beit Safafa", rekla je dužnosnica te organizacije Hagit Ofran.

Vlasti su za žalbe odredile razdoblje od 60 dana.

"Cijela bi procedura mogla trajati godinu dana, a radovi bi mogli početi za manje od dvije godine", ocijenila je ista dužnosnica.

Kada bude završena ta će četvrt izolirati četvrt Beit Safafa od ostatka Zapadne obale, posebice Betlehema i onemogućiti da istočni Jeruzalem postane prijestolnica buduće palestinske države.

Palestinski pregovarač Saeb Erakat je osudio taj projek koji "potvrđuje da izraelska vlada želi uništiti mirovni proces i rješenje s dvije države".

"Tražimo od Bliskoistočnog kvarteta (SAD, EU, Rusija i UN) da preuzme odgovornost i osudi izraelsko naseljavanje, te poduzme mjere protiv novih izraelskih naseljavanja", rekao je Erakat.

Oko 196.000 Izraelaca živi u 12 četvrti istočnog Jeruzalema koje su osvojene u lipnju 1967. i pripojene Izraelu.

Krajem rujna je izraelsko ministarstvo unutrašnjih poslova odobrilo gradnju 1.100 stanova, što je izazvalo palestinske i osude međunarodne zajednice.

Palestinski dužnosnici su ponovili nekoliko puta da neće nastaviti pregovore s Izraelom ako se ne zaustavi naseljavanje na Zapadnoj obali i u istočnom Jeruzalemu gdje živi 270.000 Palestinaca.

Izrael je cijeli grad proglasio svojim "vječnom i nedjeljivom prijestolnicom".

To pripojenje međunarodna zajednica nikada nije priznala i smatra istočni Jeruzalem okupiranim teritorijem, a Palestinci žele da im bude glavni grad buduće države.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙