FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Počeli Dani Josipa i Ivana Kozarca

VUKOVAR, 13. listopada 2011.(Hina) - Znanstvenim skupom o poeziji u Domovinskom ratu počeli su 17. dani Josipa i Ivana Kozarca koji se u organizaciji Slavonske naklade "Privlačica" iz Vinkovaca i pokroviteljstvom Društva hrvatskih književnika tradicionalno održavaju u listopadu u spomen na tu dvojicu slavonskih književnika koji su živjeli na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće.

Akademik Dubravko Jelčić predstavio je Zbornik radova s prošlogodišnjih Dana Josipa i Ivana Kozarca, a pjesnik Branimir Bošnjak govorio je o knjizi Miroslava Slavka Mađera "Upamtite Vukovar".

"Ustvrdili smo da su u Domovinskom ratu nastale briljantne pjesničke stvari koje se ne smiju zaboraviti. One su takve da same po sebi predstavljaju pjesničku vrijednost, ali i ukazuju na istinu rata i sudbinu čovjeka u njemu", rekao je Bošnjak.

Predstavljena je i knjiga Gorana Rema "Poetika buke", koja je na ovogodišnjim Danima Josipa i Ivana Kozarca proglašena knjigom godine, a o kojoj je govorila Sanja Jukić s Filozofskog fakulteta u Osijeku.

Knjigu "Hrvatska ogrlica" Tomislava Marijana Bilosnića predstavio je predsjednik Društva hrvatskih književnika Božidar Petrač, koji je rekao da je u pripremi Antologija hrvatske ratne drame iz Domovinskog rata koja bi, kako je dodao, trebala izaći do kraja godine.

Prijepodne su na grobove Josipa i Ivana Kozarca na vinkovačkome Gradskom groblju položeni vijenci i zapaljene svijeće.

Šumar i književnik Josip Kozarac (1858.-1906.) poznat je po romanima "Mrtvi kapitali" i "Među svjetlom i tminom" te po pripovijestima "Tena" i "Slavonska šuma", a najpoznatije je djelo Ivana Kozarca (1885.-1910.) roman "Đuka Begović".

Dani Josipa i Ivana Kozarca nastavit će se sutra književnim susretom "Živi kapitali", znanstvenim skupom "Život i djelo Josipa Kozarca" te dodjelom nagrada i priznanja.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙