FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Tusk želi istu koaliciju nakon izborne pobjede

VARŠAVA, 13. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Poljski premijer Donald Tusk, koji je pobjedom na izborima dobio još četiri godine vlasti, potvrdio je u četvrtak da planira ostati u koaliciji s malom Seljačkom strankom (PSL).

Međutim, na prvoj tiskovnoj konferenciji nakon izbora održanih u nedjelju, Tusk je rekao da će prisega nove vlade biti odgođena kako bi se na najmanju moguću mjeru svela ometanja poljskog predsjedništva Europske unije koje traje do kraja godine.

Liberalna stranka Donalda Tuska, Građanska platforma, pobijedila je u nedjelju na izborima i imat će 207 od 460 mjesta u donjem domu, Sejmu. PSL će ih imati 28 te će koalicija raspolagati većinom od 235 zastupnika u donjem domu.

"Održao sam razgovore s (čelnikom PSL-a) Waldemarom Pawlakom i on se složio samnom (glede obnove koalicije)", rekao je Tusk.

Konzervativna stranka Pravo i pravda Jaroslawa Kaczynskog imat će 157 zastupnika, a nova stranka antiklerikalne ljevice Ruch Palikota imat će ih 40 te Socijaldemokratska stranka SLD 27.

Tusk je kazao da će zadržati do šest sadašnjih ministara u svojoj novoj vladi. Očekuje se da će među njima biti ministri financija, vanjskih poslova i obrane.

Premijer Tusk, na vlasti od 2007., dosad jer dobro vodio poljsko gospodarstvo unatoč nezaposlenosti nešto iznad 11 posto. U Europskoj uniji od 2004., Poljska je jedina od 27 članica uspjela očuvati rast u 2009. Priprema se prihvatiti euro, ali za to još nije utvrdila datum.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙