FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Savjetovanje za nacionalne manjine

ZAGREB, 13. listopada 2011. (Hina) - Savjetovanje o konstituiranju i radu članova vijeća i predstavnika nacionalnih manjina u županijama, gradovima i općinama, izabranih u srpnju ove godine, održano je danas kako bi se predstavnike nacionalnim manjina i zainteresiranu javnost potaknulo na aktivno sudjelovanje u donošenju odluka.

Savjetovanje su uz potporu Savjeta za nacionalne manjine RH organizirali udruga GONG-a i STINA.

Predsjednik Savjeta Aleksandar Tolnauer smatra da se izbori moraju organizirati kako bi imali veći učinak, odnosno da izbori budu održani u jednom terminu radi uštede novca te da su vijeća i predstavnici nacionalnih manjina sastavni dio svake lokalne i regionalne sanmouprave. Podsjetio je da su ti izbori održani 10. srpnja u vrijeme godišnjih odmora i velikih vrućina i na 40 posto manje otvorenih biračkih mjesta, pa je odaziv od 11,3 posto u takvim uvjetima ocijenio iznimnom dobrim.

Savjetovanje je ocijenio vrlo korisnim, jer je ukazalo na potrebu donošenja zakona koji će regulirati i točno utvrditi način izbora vijeća i predstavnika u njima.

Pravna savjetnica GONG-a Vanja Škorić kazala je kako je savjetovanje vezano uz poticanje pripadnika nacionalnih manjina na sudjelovanje kako na izborima za vijeće i predstavnike nacionalnih manjina, tako i za kasnije aktivno uključivanje u rad vijeća nacionalnih manjina. Naglasila je da o kvalitetnom radu vijeća i podršci njihovoj aktivnosti ovisi hoće li pripadnici nacionalnih manjina osjetiti korist od njihovog konstituiranja i rada. Kao najčešće probleme, Škorić je navela one vezane uz registraciju vijeća i financijsku podršku lokalnih zajednica.

Član Državnog izbornog povjerenstva (DIP) Zorislav Ham istaknuo je da su izbori za predstavnike nacionalnih manjina vrlo zahtjevni s organizacijskog stajališta zbog načina glasovanja, kako se sastavljaju liste, prebrojavaju glasovi itd. Trebalo bi razmišljati da se ti izbori vežu uz određene datume, kao primjerice lokalni koji se održavaju treće nedjelje u svibnju ili uz neke druge izbore, ali je tu opet problem sastavljanja izbornih tijela, jer su za svake izbore potrebna drukčija, rekao je Ham. Po njegovim riječima bilo bi poželjno imati opći izborni zakon koji bi utvrđivao temeljna pitanja jednako za sve izbore i onda ne bi bilo problem da se neki izbori održaju u isto vrijeme, jer bi ih mogla raditi ista tijela.

Odgovarajući na primjedbu u vezi s terminom održavanja manjinskih izbora, načelnica Ministarstva uprave Vesna Šiklić Odak kazala je da je bio uvjetovan istekom mandata njihovih predstavnika u vijećima te da je vlada poduzela sve da budu provedeni na najbolji mogući način. Također je rekla da postoje brojni otpori i tehničke nemogućnosti istodobnog održavanju različitih izbora, a što bi bila velika ušteda za proračun.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙