FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Unatoč obećanjima još nije ispravljena nepravda prema banjolučkim trapistima

ZAGREB/BANJA LUKA, 13. listopada 2011. (Hina) - Poglavar redovničke zajednice u samostanu "Marija Zvijezda" u Delipašinu Selu, uz Banju Luku, o. Zvonko Topić izjavio je da nepravda koju su im komunisti počinili do danas nije ispravljena, unatoč brojnim obećanjima u zadnjih dvadesetak godina.

"Sadašnje vlasti, kao i one prijašnje, uporno ponavljaju kako još nije donesen zakon o denacionalizaciji te da nemaju na temelju čega vratiti našu imovinu", izjavio je o. Zvonko za najnoviji broj "Glas Koncila".

Po njegovim riječima entiteske vlasti Republike Srpske prije nekoliko godina stavile su im na raspolaganje i uporabu bivše vojarne u blizini samostana, na zemljištu na kojem su se nekada nalazile samostanske gospodarske zgrade.

"Bivša vojarna u takvu je stanju da je u takvim uvjetima gotovo nemoguće išta u njoj pokrenuti, a pogotovo je problem što još nije riješeno pitanje vlasništva", tvrdi o. Zvonko i dodaje da veliki šumski kompleks i zemljište na kojem nema građevina, unatoč zahtjevima, još nisu dobili.

Prije nekoliko godina počeli su, međutim proizvodnju poznata sira trapista, pošto se o. Tomislav osposobio za proizvodnju toga sira u francuskom trapističkom samostanu Mont des Cast.

Trapistički samostan "Marija Zvijezda", nekoć glasovit i najveći trapistički samostan u svijetu, osnovao je o. Franz Pfanner, Austrijanac, s petoricom redovnika 21. lipnja 1869. Uronjeni u molitvu i predani u svakidašnji posao, trapisti su gospodarski preporodili banjolučki kraj izgradivši samostan i monumentalnu crkvu te, uz ino, hidroelektranu, ciglanu, tvornicu crijepa, pivovaru, tvornicu soda-vode i bezalkoholnih pića, tvornicu tjestenine te siranu. Usporedno s time trapisti su izgradili i vodili školu za tridesetak obrta, đački dom, tiskaru s knjižnicom, bolnicu i radničko svratište.

U samostanu je bilo 215 redovnika, ali su nakon Drugoga svjetskog rata došli teški dani jer su komunističke vlasti nekolicinu redovnika ubili ili strpali u logore, a sve pokretnnine oduzeli bez ikakve naknade.

Uništenje je nastavljeno i devedesetih godina prošlog stoljeća, ali je sva sreća, kako napominje "Glas Koncila", što je crkva bila uz bolnicu, pa je srpski ekstremisti ipak nisu srušili, a u samostanu su ostala dva redovnika, braća Zvonko i Tomislav.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙