FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kosor: izvješće o napretku veliko priznanje RH

ZAGREB, 12. listopada 2011. (Hina) - Hrvatska premijerka Jadranka Kosor izrazila je u srijedu u Zagrebu veliko zadovoljstvo izvješćem o napretku Hrvatske koje je objavila Europska komisija, te istaknula da je to veliko priznanje cijeloj zemlji.

"Mogu i danas izraziti svoje veliko zadovoljstvo činjenicom što evo i u ovim dokumentima, dakle i konačnim pozitivnim mišljenjem Europske komisije, ali i izvješćem, mi dokazujemo da smo veliki posao završili i da se zaista otvara europska perspektiva Hrvatskoj za članstvo", rekla je Kosor u izjavi za novinare nakon sastanka sa šefom Delegacije Europske unije u RH Paulom Vandorenom koji joj je predstavio tzv. paket o proširenju.

Europska komisija u srijedu je prihvatila tzv. paket o proširenju, koji sadrži izvješća o napretku Hrvatske te svih ostalih zemalja kandidata i potencijalnih kandidata, povoljno mišljenje za pristupanje Hrvatske EU-u, mišljenje o kandidaturi Srbije i strategiju proširenja za sljedeću godinu.

Kosor je podsjetila da sada još slijedi nekoliko koraka europskih institucija, a da se Hrvatska priprema za potpisivanje Ugovora o pristupanju u prosincu.

"Ono što je vidljivo, Komisija konstatira da i dalje napredujemo, da smo učinili puno posla. Ovo je veliko priznanje još jedanput cijeloj Hrvatskoj, svim građankama i građanima RH i zaista s velikim optimizmom gledam naprijed", istaknula je.

Na napomenu novinara da se u izvješću spominje nacrt zakona o ništetnosti te da se navodi da bi on "ako se usvoji u parlamentu mogao zakomplicirati daljnju suradnju sa Srbijom", Kosor je rekla da je Hrvatska nebrojeno puta dokazala da želi suradnju sa zemljama jugoistočne Europe ta da podupire njihove približavanje euroatlantskim integracijama.

"Mi smo to pokazali na vrlo konkretan način, znači potporu njihovom euroatlantskom putu, među ostalim i darovanjem prijevoda acquisa prošle godine, dakle posao u koji je Hrvatska u vrijeme krize uložila 8 milijuna eura", naglasila je premijerka i upitala može li išta biti vjerodostojnije od toga.

Međutim, istaknula je da je dužnost svake vlade i svakog saziva parlamenta štititi nacionalne interese te da "nacionalni interesi nijedne države članice nisu u suprotnosti s acquisem".

Što se tiče povlačenja novca iz fondova EU-a, Kosor smatra da je Hrvatska iskoristila veliki potencijal. Ona je rekla da su u proračun za 2011. uklopljene nove obveze te da je gotovo 2 milijarde kuna tih obveza vezano za jačanje administrativnih i drugih kapaciteta kako bi bila pripremljena i do ulaska i nakon ulaska za povlačenje financijskih sredstva.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙