FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

"Glas Koncila" o zloporabi progona zločina

ZAGREB, 12. listopada 2011. (Hina) - Katolički tjednik "Glas Koncila" u najnovijem broju piše da je ljevica u Hrvatskoj, uključujući i državnog odvjetnika i Predsjednika, nakon što hrvatska vlada pokušava zakonom na hrvatskom teritoriju zaštititi hrvatske građane od optužnica koje je još 1992. pripremila agresorska JNA, verbalno zabrinuta da koji zločin ne bi ostao nekažnjen.

Povod za komentar "Zloporaba progona zločina" glavnom uredniku Ivanu Mikleniću je medijsko prešućivanje otkrivanja spomen-obilježja na Ćurinki - Oštrom Vršku, u župi sv. Ilije u Sincu, u Lici, na mjestu gdje je pronađano mrtvo šestero pripadnika obitelji Čorak. Oni su odvedeni 4. listopada 1991. u "miliciju" pobunjenih Srba, a zatim ubijeni što nožem što vatrenim oružjem.

"Hrvatska javnost uglavnom ne zna za stradanje te hrvatske obitelji iz Vrhovina, nikada tom stradanju nije posvećena ni jedna jedina stranicu u kojem dnevnom listu ili tjedniku, niti je ikoja tv-ekipa istražila taj slučaj, a za što je na šest godina zatvora 2009. u Karlovcu osuđen jedan pripadnik srpske 'milicije' - i kao da je time pravda zadovoljena pa hrvatsku javnost više ne treba uznemirivati", tvrdi u komentaru i dodaje kako je slučaj obitelji Čorak tipičan primjer odnosa medija, pravosuđa i politike prema hrvatskim žrtvama u velikosrpskoj agresiji i vrlo je rječit baš nakon podizanja optužnice protiv 44 hrvatska građana koje je još 1992. pripremila okupacijska JNA.

"Te optužnice, koje se, vrlo je izvjesno, zlorabe i za ciljeve predizborne kampanje, ne otvaraju toliko pitanje eventualnog (ne)kažnjavanja ratnih zločina, koliko služe srbijanskoj tezi, koju podupire i dio međunarodne zajednice, da je mlada država Hrvatska počinila genocid nad pripadnicima srpske nacionalnosti te da se ne može odgovornost za ratove i zločine devedesetih godina pripisivati u prvom redu Srbima i Srbiji. Te optužnice također potvrđuju da je na snazi srbijanski 'Zakon o organizaciji i nadležnosti u postupku za ratne zločine', koji srbijanskim pravosudnim vlastima daje ovlast za progon kaznenih djela 'koja su izvršena na teritoriju bivše SFRJ, bez obzira na državljanstvo učinioca ili žrtve', a što znači pravno nepriznavanje suvereniteta Republike Hrvatske, odnosno pravno oživljavanje jedinstvenoga 'jugo-slavenskog' prostora, odnosno modernim rječnikom 'regije' u kojoj Srbija ima glavnu riječ", napominje se u komentaru.

Po Miklenićevim riječima, progon ratnih zločina, etički i pravno neupitan, davno je i u Hrvatskoj i u Srbiji, pa i u svijetu - što je najočitije na Haaškome sudu - instrumentaliziran u korist određenih političkih interesa, kako unutar Hrvatske i Srbije, tako i u međunarodnim razmjerima.

"Kad bi u Hrvatskoj postojala stvarna politička i etička volja da se osude svi ratni zločini, bez obzira na to tko ih počinio, onda se Hrvatska ne bi bila obvezala na zakon o amnestiji srpskih pobunjenika s tajnim 'dogovorom' da npr. u cijeloj istočnoj Hrvatskoj za ratni zločin smije biti procesuiran točno određeni broj, i to smiješno mali broj u razmjeru na brojne počinjene zločine. Nije li upravo taj svojevrsni 'numerus clausus' razlog što ispostave državnog odvjetništva ni u više od 15 godina 'ne uspijevaju' podići optužnice?", pita se, uz ino, Ivan Miklenić u komentaru "Glasa Koncila".

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙