FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 12. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta u 4,30 sati:

BRATISLAVA - Slovačka vlada izgubila je u utorak navečer glasovanje u parlamentu o povjerenju sazvano u vezi plana snaženja europskog kriznog fonda (EFSF) no očekuje se da će paket proći u drugom glasovanju jer odlazeća premijerka planira zatražiti pomoć oporbe. Rezultat je očekivan jer je manji partner u vladajućoj koaliciji rekao da će se suzdržati u glasovanju. Ostalih 16 zemalja euro zone već je ratificiralo plan kojim se daju veće ovlasti Europskom fondu za financijsku stabilnost (EFSF). Glavna slovačka oporbena stranka, lijevi SMER, je rekao da će biti spreman razgovarati o potpori EFSF-u nakon što vlada padne. Slovačka je posljednja zemlja eurozone koja još nije prihvatila jačanje EFSF-a. Vladina koalicija podijeljena je oko tog pitanja, a premijerka Iveta Radičova u utorak je kazala svojim koalicijskim partnerima da će glasovanje o budućnosti Slovačke u Europi pretvoriti i u glasovanje o povjerenju vladi.

WASHINGTON/ZAGREB - Američka policija u utorak je uhitila više od 100 sudionika mirnih prosvjeda "Okupirajmo Boston" u gradskom parku, dok je policija u Washingtonu uhitila pripadnike pokreta "Okupirajmo DC" kada su ušli u predvorje pomoćne zgrade Senata i razvili transparente protiv rata i vlasti otuđene od naroda. Uhićenja u Bostonu počela su noću u 01:20 sati po lokalnom vremenu, u parku Greenway, gdje su se prosvjednici okupljali posljednjih dana kako bi kritizirali financijsku industriju i društvenu nejednakost. Gradonačelnik Thomas Menino uhićenja je opravdao time da su prosvjednici prijetili zaustavljanjem prometa i proširili se na dio parka koji je nedavno obnovljen. U Washingtonu je interventna postrojba policija koja štiti Kongres, uhitila najmanje šest prosvjednika iz pokreta "Okupirajmo DC" koji su upali u atrij pomoćne zgrade Senata i razvili transparente "Prekinite rat sada" i "Ljudi za narod". Uhićenja u Washingtonu uslijedila su drugog tjedna prosvjeda pod sloganom "Okupirajmo DC", koji su dio socijalnog pokreta začetog prošloga mjeseca u New Yorku protiv ekscesa Wall Streeta, korporacijske pohlepe, društvene nejednakosti i drugih socijalnih pitanja i proširila se diljem SAD-a, uključujući i velike gradove, kao što su Los Angeles, Chicago, Boston i drugi.

WASHINGTON/TEHERAN/ZAGREB - Američke vlasti osujetile su navodnu urotu povezanu s iranskom vladom da se izvedu bombaški napadi na veleposlanstva Izraela i Saudijske Arabije u Washingtonu i ubije saudijskog veleposlanika u SAD-u, izjavio je u utorak ministar pravosuđa Eric Holder na konferenciji za novinare, prenosi TV mreža Fox News. Kaznena optužnica, koja je u utorak otpečaćena u saveznom sudu u New Yorku, identificira dva navodna napadača kao Manssora Arbabsiara i Gholama Shakurija, obojicu s vezama u Iranu, izvijestio je Reuters. Arbabsiar je u zatvoru u New Yorku od rujna, a Shakuri, iranski dužnosnik, na slobodi je u Iranu, rekao je Holder. U optužnici se navodi da je urota skovana, sponzorirana i usmjeravana iz Irana, od dijela tamošnje vlade. Ministar Holder je navodnu urotu nazvao "flagrantnim kršenjem američkog i međunarodnog prava", ističući da SAD za nju drži odgovornim Iran. Iran je u utorak odbacio američke optužbe nazivajući to "montiranim" scenarijem, izvijestila je iranska televizijska postaja na engleskom jeziku Press TV. Glasnogovornik iranske misije pri UN-u u New Yorku, nazvao je "neutemeljenim" američke optužbe o iranskoj uroti.

SIRT - Čelnik prijelaznih libijskih vlasti posjetio je u utorak Gadafijev rodni grad Sirt i rekao da njegovim snagama treba još dva dana da zauzmu posljednje veliko uporište svrgnutog čelnika. Zauzimanje Sirta bi libijsko Prijelazno nacionalno vijeće (NTC) uvelike približilo uspostavi nadzora nad zemljom gotovo dva mjeseca otkako je zauzeta prijestolnica Tripoli. Predsjedatelj NTC-a Mustafa Abdul Džalil do Sirta je došao u konvoju od oko 20 vozila. Borci NTC-a su u slavlju na trgu koji se nalazi oko 1,6 kilometara od bojišnice pucali u zrak i vikali: "Mučenici za Libiju!". "Sve su pobjede postignute zahvaljući vama, moja revolucionarna braćo", rekao je Džalil skupini od oko 200 boraca. "Imate potporu svih članova prijelaznog vijeća", dodao je pred konferencijskom dvoranom Ouagadougou gdje je Gadafi bio domaćin međunarodnim skupovima. Na pitanje izvjestitelja agencije Reuters je li Sirt čvrsto pod nadzorom snaga NTC-a Džalil je odgovorio: "Ne. Trebamo još dva dana".

JERUZALEM - Izraelski premijer Benjamin Netanyahu u utorak je izjavio da su Izrael i palestinska militantna skupina Hamas potpisali sporazum o oslobađanju zarobljenog izraelskog vojnika Gilada Shalita. Netanyahu je u utorak održao žuran sastanak vlade kako bi se donijela odluka o dogovoru s Hamasom o razmjeni palestinskih zatvorenika za vojnika koji je u zatočeništvu u Gazi pet godina. Izraelski premijer je rekao da je pregovaračima naložio da na sastanku u Egiptu prošlog četvrtka parafiraju sporazum. "Danas je on konačno zaključen i obje su strane potpisale", rekao je. "Ako sve bude išlo po planu, Gilad će se vratiti u Izrael idućih dana", rekao je Netanyahu. Glasnogovornik oružanog krila Hamasa Abu Ubeida potvrdio je agenciji Reuters da je postignut dogovor s Izraelom o oslobađanju Gilada Shalita.

UJEDINJENI NARODI - Njemačka je u utorak upozorila kako je "krajnje vrijeme" da Vijeće sigurnosti UN-a podupre plan arapskih zemalja za odlazak s vlasti jemenskog predsjednika, u vrijeme kada UN-ov izaslanik upozorava na eskalaciju nemira u toj zemlji na Arapskom poluotoku. Diplomati prenose kako se nadaju da će Vijeće sigurnosti do početka idućega tjedna usvojiti britanski nacrt rezolucije koji podupire nastojanja Vijeća za suradnju u zaljevu (GCC) za rješenje višemjesečne krize. "Moramo poduprijeti napore GCC-a i očekujemo da Velika Britanija danas objavi rezoluciju", rekao je njemački veleposlanik pri UN-u Peter Wittig uoči početka zatvorene sjednice Vijeća sigurnosti o Jemenu. Posebni izaslanik UN-a za Jemen Jamal Benomar izjavio je novinarima kako "stanje zahtjeva hitan odgovor i da se kriza bespotrebno odugovlači". "Stanje sigurnosti se dramatično pogoršalo", rekao je Benomar. Prema diplomatskim izvorima, britanska rezolucija daje jasniju potporu mirovnom planu GCC-a, po kojem bi jemenski predsjednik Saleh trebao osnovati vladu predvođenu oporbom i potom predati vlast svome zamjeniku, nakon čega bi se održali predsjednički i parlamentarni izbori.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙