FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Investicijski forum: za privlačenje investicija najodgovornije Vlade

ZAGREB, 11. listopada 2011. (Hina) - Investicije dolaze u zemlje s najboljim politikama za njihovo privlačenje, što znači da ulaganje u neku zemlju ovisi prvenstveno o njezinoj Vladi, istaknuto je na današnjim panel diskusijama održanim drugog dana Međunarodnog investicijskog foruma "Invest in Croatia".

Sudionici panela, poslovni ljudi iz raznih europskih, pa i svjetskih kompanija, poručili su hrvatskoj Vladi da treba skratiti i pojednostaviti postupke za dobivanje potrebne dokumentacije, te investitorima osigurati jasnu i poštenu proceduru, a kao povoljnu okolnost za privlačenje ulaganja naveli skoro pristupanje Hrvatske Europskoj uniji (EU).

Viši direktor iz investicijske banke Macquarie Mark Dooley ustvrdio je kako je za njega ključni argument za investiranje u Hrvatsku bio očekivani ulazak u EU, dodavši kako unatoč krizi u svijetu ima dosta kapitala koji je gladan pravih prilika i mjesta za zdrava ulaganja.

Predsjednik Uprave filipinske tvrtke za kontejnerski promet ICTSI Enrique Razon ocijenio je kako je njihovo ulaganje u kontejnerski terminal u riječkoj luci bilo jedno od boljih iskustava u privatizaciji, jer su u pola godine povećali promet za 40 posto, pri čemu nisu otpuštali radnike nego su ih prekvalificirali.

Razon je, poput ostalih diskutanata, napomenuo da su za ulaganja u infrastrukturu važni odnosi sa susjedima, jer Rijeka nije samo luka za Hrvatsku već i za Mađarsku, Srbiju i južnu Austriju. Za daljnji razvoj koridora Rijeka - Budimpešta ključna je modernizacija željezničke pruge koju bi trebalo započeti čim Hrvatska postane članicom EU-a.

Potpredsjednik ruske naftne kompanije Lukoil Vadim Vorbojov najavio je ulaganje 150 do 200 milijuna dolara u regiju, ponajviše u benzinske crpke, kako bi se sadašnji udio Lukoila na regionalnom tržištu sa sadašnjih šest posto povećao na 10 do 12 posto. No, pritom se požalio da kao strani investitor još uvijek ne može konkurirati nacionalnim naftnim kompanijama koje i dalje drže monopolistički položaj.

Aleksander Kožurin, zamjenik generalnog diraktora ruske državne naftne kompanije Zarubježnjeft koja je kupila rafineriju nafte u Bosanskom Brodu, iskazao je interes za širenje na Hrvatsku gdje ih zanimaju novi objekti i infrastruktura za transport nafte. U zemljama u kojima radimo uvijek računamo na podršku Vlade, a u Hrvatskoj je naš odnos vrlo kvalitetan, rekao je Kožurin.

Direktor njemačke energetske tvrtke RWE East Karl Kraus, koji je gradio TE Plomin II a sudjeluje u priprema za izgradnju TE Plomin III, upozorio je na prespori postupak i administrativne prepreke. U Turskoj smo izgradili elektranu u tri godine, u Hrvatskoj nam je trebalo čak pet godina da prebacimo ugovor s jedne naše kompanije na drugu kompaniju, kaže Kraus.

Ministar zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva Branko Bačić odgovorio je da Vlada radi na ubrzanju procedure. Trenutno je za izgradnju energetskih objekata potreban 61 korak, pa radimo analizu kako da ubrzamo postupak, rekao je Bačić.

Ajit Singh, predsjednik farmaceutske korporacije ACG Worldwide, koja je kupila ludbrešku tvrtku Lukaps koja proizvodi prazne želatinaste kapsule te ih čak 95 posto izvozi u EU, ocijenio je kako za uspjeh na europskom tržištu treba proizvoditi specijalizirane proizvode, jer se s masovnom proizvodnjom ne može konkurirati velikim kompanijama.

Direktor marketinga i poslovnog razvoja za Južnu Europu korporacije General Electric Gaetano Massara napomenuo je kako je Hrvatskoj ulazak u EU prvenstveno bitan radi pristupa velikom tržištu. Danas su čak i tržišta Njemačke ili Francuske mala, a za uspjeh na europskom tržištu nužna je integracija Hrvatske, kao i ostalih zemalja regije, u EU i zajednički europski prostor.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙