FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 4,30 sati

ZAGREB, 11. listopada 2011. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 4,30 sati:

VALLETTA - Malteški parlament kasno navečer u ponedjeljak ratificirao je jačanje ovlasti Fonda za europsku financijsku stabilnost (EFSF), ustanovljenog 21. srpnja na summitu čelnika eurozone. Malteški parlament jednoglasno je podržao jačanje ESEF-a, fonda koji se smatra vitalnim za europske napore u suzbijanju dužničke krize. S kreditnim kapacitetom od 440 milijardi eura, od čega 700 milijuna eura jamči Malta, EFSF će moći, nakon što bude ratificiran, otvarati kreditne linije poput Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Nakon malteške ratifikacije, jedina od 17 zemlja eurozone koja još nije ratificirala jačanje ESEF-a je Slovačka. Njezin će parlament o tome raspravljati danas uz veliko neslaganje unutar vladajuće koalicije. Tri od četiri stranke vladajuće koalicije zalažu se za ratifikaciju, ali četvrta, Stranka slobode i solidarnosti (SaS) najavila je da će glasati protiv, jer smatra da jedna od najsiromašnijih zemalja eurozone ne bi trebala plaćati dugove bogatijih zemalja, poput Italije i Grčke. Premijerka Iveta Radičova rekla je da će progurati ratifikaciju makar morala za nju tražiti potporu oporbe, što bi gotovo sigurno potaknulo pad vlade.

BEOGRAD - Haaški optuženik i bivši zapovjednik vojske bosanskih Srba Ratko Mladić, koji se od konca svibnja nalazi u pritvoru u Scheveningenu, prevezen je na bolničko liječenje zbog upale pluća, javljaju u ponedjeljak navečer beogradski elektronički mediji, pozivajući se na Mladićevog odvjetnika Miloša Šaljića. Šaljić je medijima kazao da ga je uprava zatvora u Sheveningenu izvjestila da je Mladić smješten u bolnicu, ali da mu nije rečeno u koju, te da je to napravljeno zbog upale pluća. U Haaškom sudu nisu niti potvrdili niti demantirali informaciju o Mladićevom odlasku u bolnicu, navode mediji i dodaju kako se on prošli tjedan na statusnoj konferenciji požalio na zdravstvene probleme. Mladić je optužen za genocid u Srebrenici te za višegodišnji teror stanovnika Sarajeva, progon stanovništva širom BiH i uzimanje pripadnika UN-a za taoce. Uhićen je krajem svibnja ove godine u Srbiji nakon gotovo 16 godina skrivanja, nakon čega je 31. svibnja prebačen u pritvor Haaškoga suda gdje čeka početak suđenja.

PARIZ - Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u ponedjeljak je američkom predsjedniku Baracku Obami rekao da su se Francuska i Njemačka dogovorile naći plan za rješavanje dužničke krize u zoni eura do summita skupine G20 početkom studenoga. "Čelnik države Sarkozy istaknuo je da su se Francuska i Njemačka dogovorile iznijeti globalno i trajno rješenje za teškoće eurozone prije summita G20 u Cannesu", istakao je u priopćenju Sarkozyjev ured nakon telefonskog razgovora dvojice čelnike, te dodao da je predsjednik SAD-a izrazio potporu naporima Europe. Bijela kuća je objavila da je Obama u ponedjeljak zatražio odlučnu akciju za rješavanje financijske krize u Europi u razgovorima s čelnicima Velike Britanije i Francuske. Obama je telefonski odvojeno razgovarao sa Sarkozyjem i britanskim premijerom Davidom Cameronom navela je Bijela kuća, ističući kako su se tri čelnika dogovorila usko koordinirati u razdoblju do summita Europske unije kasnije ovoga mjeseca i summita G20 u studenom.

PARIZ - Kneževina Andora, koja je dugo bila izvan dosega europskih i međunarodnih poreznih vlasti, objavila je u ponedjeljak da će 2012. provesti poreznu reformu i početi oporezivati ljude, tvrtke i proizvode. Sićušna država između Španjolske i Francuske jedna je od zemalja koja s Europskom unijom nema potpisan čitav niz sporazuma, posebno onih koji se odnose porezne politike. Otkako je izbila globalna financijska kriza Andora se našla pod pritiskom da provede poreznu reformu i posebno da ukine politiku bankovnih tajni kako bi se ušlo u trag utajivačima poreza i prevarantima, što je i učinjeno 2010. godine. Tijekom posjeta Francuskoj u ponedjeljak i nakon sastanka s predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem, andorski premijer Marti Petit najavio da će sljedeće godine parlamentu podnijeti zakon kojim će se u kneževinu uvesti porez na dobit, porez na dodanu vrijednost, korporativni porez i drugi porezi. Ured francuskog predsjednika objavio je da će novi zakoni omogućiti "potpunu otvorenost" u pogledu stranih ulaganja u Andori, dodajući kako pozdravlja andorsko prihvaćanje europskih sporazuma o poreznoj politici.

JERUZALEM - Nekoliko stotina izraelskih liječnika dalo je otkaz i nije se pojavilo na poslu u ponedjeljak zbog prijepora oko visine plaća, objavilo je izraelsko ministarstvo zdravstva, dok bolnice istodobno upozoravaju da su na rubu kolapsa. Bolnice su u ponedjeljak provodile samo hitne zahvate, mnogi su pacijenti poslani kućama, a drugi su satima čekali na pregled. "Ovako nećemo izdržati dulje od dana ili dva", rekao je Motti Fried, liječnik u medicinskom centru u Tel Avivu. "Uskoro nećemo moći liječiti tisuće ljudi, uključujući one u opasnosti", dodao je Pinny Halperin, šef hitne službe u istoj bolnici. Glasnogovornik ministarstva zdravstva rekao je da je 700 liječnika specijalizanata, odnosno više od četvrtine njihova ukupnog broja u Izraelu, predalo svoje ostavke u mjesec dana. Njih 340 nisu došli na posao u ponedjeljak, a očekuje se da ostali učine isto do kraja tjedna. Vlada je sudskim putem zatražila da im se uvede radna obaveza, a ured premijera Benjamina Netanyahua izdao priopćenje u kojem kaže da će im ponuditi povišice. Liječnici, koji kažu da su preopterećeni i potplaćeni, nisu dobili još nikakvu konkretnu premijerovu ponudu, ali kada stigne spremni su o njoj razgovarati. Masovne ostavke liječnika još su jedan znak socijalnih nemira u Izraelu. Veliki prosvjedi održani pod geslom "socijalna pravda" održani su diljem Izraela ovoga ljeta, s nekoliko stotina tisuća ljudi koji su tražili ekonomsku reformu i smanjenje životnih troškova.

LONDON - Talijanski pisac Roberto Saviano, koji živi pod policijskom zaštitom od objave njegovog bestellera "Gomora" o napuljskoj mafiji, dobio je međunarodnu nagradu PEN/Pinter za spisateljsku hrabrost. Saviano, star 32 godine, nagradu dijeli s Britancem Davidom Hareom, koji je možda najpoznatiji po svom radu posvećenom britanskim institucijama. Svake godine se jednom britanskom piscu dodijeljuje nagrada PEN/Pinter, ustanovljena 2009. od literarne i humanitrane organizcaije PEN u spomen na nobelovca Harolda Pintera, uz još jednog pisca koji je progonjen zbog izražavanja svojih uvjerenja. "Roberto Saviano se okomio na napuljsku mafiju, prvo u knjizi Gomora a potom u filmu napravljenom po njoj", rekao je Hare na svečanoj dodjeli nagrade u ponedjeljak u Londonu. Saviano, koji sada živi skrivajući se nakon prijetnji smrću, poslao je poruku u kojoj izražava zahvalnost na nagradi.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙