FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Institut hrvatske glazbe uputio brzojav sućuti obitelji Stipišić

ZAGREB, 10. listopada 2011. (Hina) - Institut hrvatske glazbe uputio je danas, u povodu smrti skladatelja Ljube Stipišića Delmate, iskrenu sućut članovima obitelji i štovateljima Stipišićeva djela, ističući njegovu ulogu u obnovi i promicanju tradicionalne dalmatinske pjesme.

Dugogodišnji član Hrvatskog društva skladatelja Ljubo Stipišić jedan je od najzaslužnijih obnovitelja tradicionalne dalmatinske glazbe, a njegovim preranim odlaskom hrvatska kultura pretrpjela je nenadoknadiv gubitak, navodi se u brzojavu sućuti koji je Institut hrvatske glazbe uputio u ime Hrvatskog društva skladatelja i Hrvatske glazbene unije.

U brzojavu se podsjeća na bogatstvo i raznolikost Stipišićeve 50-godišnje profesionalne glazbene karijere, njegov stručni autoritet i kreativni prinos obnovi nacionalne pučke glazbene baštine. Obrade starih kao i Stipišićeve nove pjesme počivaju na raznorodnosti zavičajne mediteranske kulture - dalmatinskoj klapskoj pjesmi i starijim slojevima narodnih crkvenih, posebno glagoljaških napjeva, navodi Institut hrvatske glazbe, ističući kako "bez Ljube Stipišića klapska pjesma ne bi u Hrvatskoj bila glazbeni žanr koji ima svoj prostor i publiku dostatnu za punjenje arena i stadiona".

Stipišić je, dodaje se, oblikovao vlastiti leksik, ne samo kao skladatelj, nego i kao pjesnik kroz dugogodišnja terenska istraživanja i stotine zabilježenih svjetovnih i sakralnih napjeva dalmatinskih otoka, priobalja i zaleđa, stvarajući opus visokih estetskih kriterija. Njegovo plodno, svestrano djelovanje sa svim obilježjima pravih umjetničkih vrijednosti i stvaralačke dosljednosti, otvorilo je drukčiji, rafinirani put prema regionalnom etnomuzikološkom blagu kojim danas s uspjehom kroče novi skladateljski naraštaji da bi dalje nastavili stvarati na temeljima tradicijske glazbe.

Kao dokaz Stipišićeve umjetničke snage navode se i brojne nagrade i priznanja koje je primio za života, poput Nagrade grada Splita, Nagrade grada Solina za životno djelo, Nagrade Splitsko-dalmatinske županije za životno djelo, nagrade "Porin" za životno djelo, Nagrada "Franjo Ksaver Kuhač" Hrvatskog društva skladatelja za životno djelo, te odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙