FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

ZAGREB, 10. listopada 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 12,30 sati.

BRUXELLES

Belgijsko-francuska banka Dexia objavila je u ponedjeljak da će država Belgija kupiti njezinu belgijsku podružnicu za četiri milijarde eura u sklopu preustroja povezanog s ozbiljnim manjkom likvidnosti. Dexia je prva velika europska banka kojoj je zatrebala državna pomoć zbog pojačane nesklonosti banaka da je kreditiraju s obzirom na njezinu izloženost prezaduženim državama eurozone poput Grčke i Italije, ali i pojedinim općinama u Sjedinjenim Državama. Belgijski premijer Yves Leterme kazao je da je nacionalizacija neophodna kako bi se belgijska banka za poslovanje s građanima izolirala od rizika šire grupe Dexia SA. Naglasio je da s obzirom na potporu države svi klijenti Dexije "mogu biti sigurni i uvjereni da je njihov novac potpuno siguran u Dexia Belgiumu". Povrh nacionalizacije, vlade Belgije, Francuske i Luksemburga zajedno će dati dodatnih 90 milijardi eura financijskih jamstava banci na rok do 10 godina.

LJUBLJANA

Američki veleposlanik u Ljubljani Joseph A. Mussomeli izjavio je da uloga SAD-a prilikom sklapanja arbitražnog sporazuma Hrvatske i Slovenije prije dvije godine nije bila vršiti pritisak na jednu od strana, nego diplomatsko posredovanje kako bi se došlo do rješenja, za što je posebno bila zainteresirana Europska unija. "Slovenija i Hrvatska su nas molile da im pomognemo naći zajedničke točke, a to smo i učinili do one točke za koju smo bili zamoljeni", rekao je Mussomeli u razgovoru za novi broj tjednika "Reporter". "Mislim da je oštriji pritisak na Sloveniju došao od vaših europskih saveznika jer nisu htjeli da Slovenija priječi Hrvatsku u približavanju EU-u. No, u svakom slučaju nije bilo nikakvih prijetnji", rekao je Mussomeli.

ATENA

Atena je u ponedjeljak ponovno bila bez javnog prijevoza zbog 24-satnog štrajka a tone otpada nagomilale su se na ulicama nakon više od tjedan dana štrajka čistača protiv smanjenja plaća. Bez podzemne željeznice, autobusa, trolejbusa i tramvaja, jedino s vlakom koji povezuje predgrađa u funkciji, velika raskršća u glavnom gradu bila su zakrčena automobilima, kao i u nekoliko navrata zadnjih tjedana. Zaposleni u podzemnoj željeznici i autobusima koji bi trebali prosvjedovati popodne u središtu grada, bune se protiv djelomičnih otkaza i novih rezova plaća, koje je nedavno najavila vlada pod pritiskom vjerovnika - EU-a i MMF-a. S druge strane, zaposlenici zaduženi za odnošenje otpada počeli su osmi dan štrajka. Jedino odlagalište u gradu ostalo je zatvoreno. Jaka kiša i vjetar nanijeli su smeće po kolnicima, pogoršavajući situaciju.

PARIZ

Umjereni ljevičarski zastupnik Francois Hollande pobijedio je u nedjelju u prvom krugu predizbora u Socijalističkoj stranci (PS) za predsjedničku nominaciju u Francuskoj i učvrstio svoju poziciju kao favorit za nasljednika konzervativnog predsjednika Nicolasa Sarkozyja. Više od dva milijuna ljudi glasovalo je na prvim predizborima u Francuskoj organiziranima u američkom stilu. Kako bi izabrao svog predsjedničkog kandidata koji bi se na izborima 2012. trebao suprotstaviti Sarkozyju, PS je organizirao prve otvorene predizbore na kojima je mogao sudjelovati svaki birač lijeve orijentacije koji je platio jedan euro. Socijalistička stranka je objavila preliminarne rezultate koji pokazuju da Hollande vodi s 39 posto glasova ispred predsjednice te stranke Martine Aubry koja je osvojila 31 posto. Drugi krug predizbora održat će se 16. listopada budući da nijedan kandidat u prvome krugu nije osvojio natpolovičnu većinu. Hollande je favorit za pobjedu u drugome krugu, a suprotstavit će mu se Aubry, kći bivšeg predsjednika Europske komisije Jacquesa Delorsa.

NIKOZIJA

Četrnaestero civila i 17 vojnika i pripadnika sigurnosnih snaga poginulo je u nedjelju u sukobima u Siriji, priopćio je u ponedjeljak Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH). Sedmero od tih četrnaestero civila ubijenih hicima iz vatrenog oružja stradalo je u Homsu, u središtu zemlje, u operaciji vojske i sigurnosnih snaga, po toj nevladinoj organizaciji koja dodaje da je u okršajima s vojnicima dezerterima poginulo 17 vojnika i agenata snaga sigurnosti. "Ratno ozračje vlada u nedjelju u Homsu, gdje su se odasvud čule eksplozije, uz pucnjavu iz teškog oružja. Mnoge kuće su srušene. Devet osoba je poginulo, a deseci su ranjeni. Agenti sigurnosti i režimska milicija spriječili su vozila hitne pomoći da odvezu ranjenike", izvijestili su Mjesni odbori za koordinaciju (LCC) koji organiziraju prosvjede diljem zemlje.

MONROVIA

Oko 1,8 milijuna birača u utorak bira predsjednika i parlament na izborima koji će biti ispit za krhki mir u Liberiji nakon najkrvavijeg građanskog rata u Zapadnoj Africi, i za predsjednicu Ellen Johnson-Sirleaf kojoj je prošlog tjedna dodijeljena Nobelova nagrada za mir povećala izglede za drugi mandat. Među 15 protukandidata predsjednici Johnson-Sirleaf iz Stranke jedinstva (PU) najveći je protivnik Winston Tubman iz Kongresa za demokratsku promjenu (CDC) na drugim po redu predsjedničkim izborima od završetka rata koji je odnio do 250.000 ljudskih života i razorio zemlju. Agencija AFP javlja da je na održavanje mirnih izbora pozvala u nedjelju i Leymah Gbowee, Liberijka koja je s predsjednicom i s Jemenkom Tawakul Karman u petak podijelila Nobelovu nagradu.

WELLINGTON

Naftna mrlja iz liberijskog teretnog broda nasukanog u jednoj od najpoznatijih uvala na Novom Zelandu dosegla je u ponedjeljak obalu dok spasioci ubrzano rade prije najavljena dolaska oluje. Nafta je pronađena na plaži Mont Maunganui, turističkom odredištu u uvali Plenty, na Sjevernom otoku, objavile su vlasti Maritime New Zealand, zadužene za sigurnost osoba i morskog okoliša. Nosač kontejnera Rena, kapaciteta 47.000 tona, nasukao se u srijedu na grebenu Astrolabe poznatom po bogatstvu faune i flore, 22 km ispred grada Taurange, na Sjevernom otoku. Vlasti strahuju da bi u slučaju da trup broda pukne Novi Zeland doživio najgoru ekološku katastrofu unazad desetljeća.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙