FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

ZAGREB, 10. listopada 2011. (Hina) - Donosimo pregled važnijih događaja do 9,30 sati.

VARŠAVA

Poljski premijer Donald Tusk ostvario je sa svojom Građanskom platformom (PO) premoćnu pobjedu na nedjeljnim izborima i postat će prvi poljski premijer od pada komunizma 1989. koji je osvojio i drugi uzastopni mandat, prenose u ponedjeljak agencije. Tuskova stranka desnog centra PO osvojila je 37,5 posto glasova poljskih birača, što nije dovoljno za natpolovičnu većinu u parlamentu ali predstavlja veliku prednost u odnosu na glavnu oporbenu stranku Pravo i pravda (PiS) bivšeg premijera Jaroslawa Kaczynskog koja je osvojila 30,6 posto glasova, pokazali su privremeni rezultati nakon 64 posto prebrojanih glasova. Koalicijski partner PO-a, Poljska seljačka stranka (PSL) Waldemara Pawlaka, osvojila je 9,5 posto glasova. Prema projekcijama, dvije bi stranke trebale zajedno imati 233 parlamentarna zastupnika što bi im osiguralo tijesnu većinu u 460-članom parlamentu Sejmu. Tusk je u nedjelju navečer po objavljivanju rezultata izlaznih anketa u govoru pred svojim pristašama proglasio pobjedu. "Želio bih zahvaliti svima onima koji su glasovali za nas i onima koji nisu jer ćemo svi zajedno biti odgovorni za Poljsku u sljedeće četiri godine", rekao je Tusk, prenosi Reuters. Kaczynski je po objavljivanju prvih rezultata priznao poraz.

TOKIO

Snažan potres magnitude 5,6 pogodio je u ponedjeljak sjeveroistočni Japan, ali nema informacija o žrtvama ni šteti, izvijestila je japanska javna televizija NHK. Potres je zatresao Japan u 11,46 sati po lokalnom vremenu, a osjetio se i u Tokiju. Nije izdano upozorenje za tsunami.

KAIRO

U nedjeljnom sukobu kršćanskih prosvjednika s vojnom policijom u Kairu ubijene su najmanje 24 osobe, zbog čega je egipatska vlada za ponedjeljak sazvala hitnu sjednicu vlade, obećavajući da nasilje neće ugroziti održavanje prvih parlamentarnih izbora otkako je svrgnut bivši predsjednik Hosni Mubarak. U jednom od najžeščih sukoba od veljače, kada je svrgnut Mubarak, broj mrtvih je prema podacima egipatskog ministarstva zdravstva porastao na 24 a ranjenih na 213. Državna televizija izvijestila je ranije da su među ubijenima trojica vojnika. Kršćani koji su prosvjedovali protiv napada na crkvu bacali su kamenje na vojnu policiju i molotovljevim koktelima palili njihova vozila. Stotine ljudi tuklo se palicama na mostu u Kairu, a prosvjedi su se proširili na središnji trg Tahrir, gdje je vojska uvela policijski sat. Trg Tahrir bio je središte pobune u veljači. Kršćani koji čine deset posto od oko 80 milijuna Egipćana izašli su na ulice optužujući muslimanske radikale da su prošlog tjedna djelomično uništili crkvu u pokrajini Asuanu.

DUBROVNIK

U Dubrovniku je u nedjelju zatvoreno trodnevno jesensko zasjedanje Parlamentarne skupštine Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS), na kojem je sudjelovalo više od 200 parlamentarnih zastupnika iz 49 zemalja članica. Domaćin zasjedanja na temu "Regionalni razvoj u jugoistočnoj Europi - izazovi, mogućnosti i izgledi" bio je Hrvatski sabor, a raspravljano je o regionalnom razvoju, ulozi OESS-a u sukobu u Nagorno-Karabahu, te o jačanju sigurnosti i suradnje na Mediteranu. Hrvatska premijerka Jadranka Kosor rekla je otvarajući zasjedanje u petak da prostor jugoistočne Europe prolazi kroz važnu transformaciju te unatoč izazovima poput globalne financijske krize kroči naprijed, dodavši da je upravo OESS velikim djelom zaslužan za takvu preobrazbu i demokratsku stabilizaciju. Kosor je rekla kako je odabirom Hratske za domaćina skupa Parlamentarna skupština pokazala kako cijeni konstruktivnu ulogu Hrvatske u promicanju standarda i načela OESS-a. Posljednjeg dana zasjedanja u nedjelju održan je Mediteranski forum koji je moderirao potpredsjednik Parlamentarne skupštine OESS-a Tonino Picula.

SARAJEVO

Njemačka predstava "Radio muezzin" u režiji Stefana Kaegija i u izvedbi teatra Rimini Protkoll proglašena je najboljom na 51. kazališnom festivalu MESS koju je u nedjelju u ponoć završen u Sarajevu, a hrvatski redatelj Oliver Frljić dobio je "Zlatni lovor vijenac" za postavu predstave "Otac na službenom putu". Predstavu za koju je Frljić dobio priznanje za najboljeg redatelja sarajevskog MESS-a kao završnu na festivalu u nedjelju je odigrala glumačka postava beogradskog Ateljea 212 a u naslovnoj je ulozi nastupio Vlastimir Đuza Stoiljković. Frljić je kazao kako je na ovaj projekt iznimno ponosan baš kao i na predstavu "Pismo iz 1920." koja je također izvedena pred sarajevskom publikom a analizira sramne nacionalističke manipulacije iz ratova vođenih 90-ih godina.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙