FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 15,30 sati

ZAGREB, 8. listopada 2011. (Hina) - Pregled vanjskopolitičkih vijesti do 15,30 sati:

DUBROVNIK - Sve zemlje jugoistočne Europe imaju perspektivu članstva u EU ako se pravilno pripreme i to će biti još jedan veliki izazov za Uniju u njezinu najbližem susjedstvu, rekao je voditelj delegacije Europske unije u Hrvatskoj Paul Vandoren u subotu u Dubrovniku. Govoreći na trećoj radnoj sjednici "Euroatlantske integracije jugoistočne Europe - izgledi za dovršetak projekta" kojom završava dvodnevna parlamentarna konferencija OESS-a o temi "Regionalni razvoj u jugoistočnoj Europi - izazovi, mogućnosti i izgledi", Vandoren je rekao da moguća integracija zemalja regije koincidira sa strateškim interesom EU za stabilnost, sigurnost i sprečavanje sukoba u regiji. Vandoren je podsjetio kako je EU već dugo uključen u zbivanja u jugoistočnoj Europi kojoj je davala i daje snažnu političku potporu i značajna novčana sredstva. Po njegovoj ocjeni, priprema za bolju budućnost zahtijeva i razračunavanje s prošlošću. "Bez pomirbe među zemljama regije, iako rane od ratnih sukoba još nisu zacijelile, skladna integracija njezinih zemalja u EU nije realistična opcija", rekao je Vandoren. Kao nužne uvjete za pripremu za članstvo naveo je nastavak suradnje s Haaškim sudom, intenziviranje procesa za ratne zločine pred domaćim sudstvom i postizanje održivih rješenja za izbjeglice u svim zemljama regije.

SARAJEVO - Skupina od 146 intelektualaca iz regije, među kojima je i dvadeset i pet uglednih javnih osoba iz Hrvatske, uputila je otvoreno pismo predsjednicima Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije i Kosova kojim ih je pozvala da podupru inicijativu za utemeljenje regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim kršenjima ljudskih prava na području bivše SFRJ (REKOM). Predstavljajući sadržaj pisma na konferenciji za novinstvo održanoj u Sarajevu, kazališni redatelj Dino Mustafić podsjetio je kako je svojim potpisima inicijativu za REKOM već poduprlo više od pola milijuna ljudi. "Ovo je široka inicijativa građana koji žele da se istina institucionalizira kroz sustav", kazao je Mustafić pojašnjavajući kako REKOM ima za cilj eliminirati pokušaje političkih manipulacija žrtvama. Zagrebačka glumica Urša Raukar kazala je kako je pismo potpisala potaknuta željom da se pokaže poštovanje prema žrtvama. "Učinjeni su strašni zločini no drugi veliki zločin je manipulacija", kazala je Raukar konstatirajući kako svega što se nedavno zbilo ne bi ni bilo da su se nakon Drugog svjetskog rata utvrdile nedvojbene činjenice. Glumica Mirjana Karanović kazala je kako je plaši činjenica da je u Srbiji, gdje je u tijeku predizborna kampanja, ponovno na djelu retorika iz 90-ih godina koja je i dovela do ratova pa je tim važnije utvrditi jasne i nedvojbene činjenice o onome što se tada zbivalo. Pjevač Dino Merlin pojasnio je kako je pismo potpisao potaknut spoznajom da neki i danas relativiziraju zločine poput onog u Srebrenici. Među potpisnicima iz Hrvatske navedena su imena niza poznatih javnih osoba poput redatelja Vinka Brešana i Nenada Puhovskog, glumaca Alme Price, Rade Šerbedžije i Vilima Matule, sveučilišnih profesora poput Žarka Puhovskog te pisaca kao što su Miljenko Jergović, Sibila Petlevski, Slavko Goldstein i Slobodan Šnajder.

NIKOZIJA - Jedna je osoba ubijena, a više ih je ranjeno u subotu kada su sirijske sigurnosne snage pucale na sudionike pogreba kurdskog čelnika Mešala Tama, ubijenog dan ranije u Kamišliju, na sjeveroistoku Sirije, izvijestili su aktivisti. "Jedna je osoba ubijena, a neke su ranjene u pucnjavi na pogrebu Mešala Tama", ističe se u priopćenju Odbora za mjesnu koordinaciju (LCC) koji okuplja prosvjednike. I Sirijski opservatorij za ljudska prava (OSDH) izvijestio je o pogibiji jedne osobe na pogrebu. "Jedna je osoba ubijena, a tri su ranjene u pucnjavi na pogrebu Tama", rekla je. Više od 50.000 ljudi sudjelovalo je na pogrebu. "Pogreb Mešala Tama pretvorio se u prosvjede 50.000 osoba koje su pozivale na rušenje režima" presjednika Bašara al-Asada, ističe OSDH u priopćenju. Mešala Tama (53), člana Sirijskog nacionalnog vijeća (CNS), glavne oporbene koalicije, ubile su u petak nepoznate osobe u automobilu dok je stajao ispred kuće svog prijatelja u Kamišliju, navode aktivisti. Tamo, osnivač liberalne kurdske stranke Struja budućnosti, oslobođen je nedavno pošto je tri i pol godine proveo u zatvoru. Odbio je ponudu vlasti za dijalog s kurdskim strankama. Na vijest o njegovoj smrti tisuće kurdskih prosvjednika izašle su na ulicu u petak navečer.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙