FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Obama: poraz al Kaede bliži nego ikad

WASHINGTON, 7. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Američki predsjednik Barack Obama rekao je u petak na desetu godišnjicu američke vojne operacije u Afganistanu da je al Kaeda na rubu propasti, ali ostaju još "golemi izazovi" kad je u pitanju izgradnja te zemlje.

"Pravda je izvršena prema Osami bin Ladenu i mnogim drugim čelnicima al Kaede, i zato smo pobjedi nad al Kaedom i njezinom ubilačkom mrežom bliži nego ikad", kaže se u Obaminu priopćenju.

Američka je bespilotna letjelica prije tjedan dana ubila Anvara al-Avlakija, gerilskoga propagandista rođena u Americi, kojega su smatrali "vođom operacija" al Kaede u Jemenu. To je najnovija likvidacija nekog vodećeg člana al Kaede. U svibnju je u svojem skrovištu u Pakistanu ubijen i vođa al Kaede Osama bin Laden.

Sjedinjene Države i saveznici ušle su u afganistanski rat 7. listopada 2001., s planom da svrgnu talibanski režim koji je pružao utočište čelništvu al Kaede, odgovorne za terorističke napade na SAD 11. rujna te godine.

Prikriveni američki udari na gerilce pojačani su za Obamine vladavine, osobito u regiji uz afganistansko-pakistansku granicu gdje vlada bezakonje.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙