FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: u trećem tromjesečju redovan promet pao za 1,8 posto, Crobex za 16,9 posto

ZAGREB, 7. listopada 2011. (Hina) - Redovan promet dionicama na Zagrebačkoj burzi u trećem je tromjesečju ove godine iznosio 1,05 milijardi kuna, što je 1,8 posto manje nego u drugom tromjesečju, dok su dionički indeksi zabilježili znatno veći pad, Crobex za 16,9 posto, a Crobex10 za 15,1 posto, podaci su iz tromjesečnog izvješća Zagrebačke burze.

Redovni promet dionicama smanjen je za 1,8 posto, ali je u kombinaciji s dosta dobrim redovnim prometom obveznicama, ukupni promet ipak porastao, za 3,6 posto, ističu sa Burze.

Naime, redovan promet obveznicama u trećem je tromjesečju iznosio 50,2 milijuna kuna, što je porast za 45,7 posto u odnosu na drugo tromjesečje. Doda li se tomu i blok promet u iznosu 126,1 milijun kuna te 110,8 milijuna kuna prijavljenog prometa, sveukupno je promet iznosio 1,34 milijarde kuna, što je u odnosu na prethodno tromjesečje porast za 3,6 posto.

Sve je to na tragu istog razdoblja lani - ukupni je promet otprilike na istim razinama, dok je redovni promet dionicama 20-ak posto veći, ističu sa Zagrebačke burze.

No, Crobex i Crobex10 ne mogu se pohvaliti izvedbom u trećem kvartalu - Crobex je u kolovozu dotaknuo vrijednosti niže od 2.000 bodova, a silazni trend protezao se kroz čitavo razdoblje.

Crobex je tromjesečje završio na 1.854,41 bod, što je u odnosu na kraj drugog tromjesečja pad za 16,9 posto, a specijalizirani indeks Crobex10 s minusom od 15,1 posto, na 1.024,93 boda.

Rujan je pak donio i redovnu reviziju oba indeksa, a iz oba je dionička indeksa ispala Ina jer ne zadovoljava uvjete broja dana trgovanja.

Najtrgovanija je i tijekom razdoblja srpanj-rujan bila dionica HT-a i od ukupno nešto više od milijardu kuna prometa na nju se odnosi više od četvrtine, točnije 27,7 posto redovnog prometa dionicama. Dionica HT-a u trećem je tromjesečju protrgovano za 291,7 milijuna kuna, a cijena im je pala za 3,1 posto, na 248 kuna krajem rujna.

Uz znatno manji promet nego HT, drugo mjesto po prometu zauzela je povlaštena dionica Adris grupe sa 49,6 milijuna kuna. Cijena te, kao i većine ostalih trgovanijih dionica, bilježi dvoznamenkasti pad, za 21 posto.

Više od 40 milijuna kuna prometa tijekom protekla tri mjeseca imale su i dionice Končara EI sa 45,8 milijuna kuna, te dionica AD Plastika sa 44,3 milijuna kuna. Krajem rujna cijena obje te dionice bila je manja nego krajem lipnja i to za više od 18 posto, dionice Končara manja za 18,8 posto, a AD Plastika za 18,6 posto.

Peto mjesto najlikvidnijih dionica u razdoblju srpanj-rujan ima dionica Zagrebačke banke sa 39,6 milijuna kuna. U tromjesečju u kojem je provedena dokapitalizacija Zagrebačke banke i izdane nove dionice, a postojeći dioničari na svaku dionicu koju su imali dobili četiri nove, ponajviše zbog tih, tehničkih razloga, bilježi se i visok pad cijene te dionice, za 84,5 posto.

Slijedi dionica Dalekovoda sa prometom od 37,5 milijuna kuna, kojoj je cijena u odnosu na kraj drugog tromjesečja pala za 27,3 posto.

Dionica Ericssona Nikole Tesle u trećem je tromjesečju protrgovano za 35,4 milijuna kuna, a cijena im je pala za 26,4 posto.

Podravkina je dionica u proteklom kvartalu ostvarila 33,6 milijuna kuna prometa, uz pad cijene za 20,9 posto.

Listu deset dionica s najvećim tromjesečnim prometom zaključuju Petrokemija sa 31,4 milijuna kuna i Atlantska plovidba sa 30,7 milijuna kuna. I te dvije dionice na tromjesečnoj razini bilježe pad cijene, Petrokemije za 16,9 posto, a Atlantske za 34,3 posto.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙