FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europske dionice ojačale nakon ohrabrujućih podataka iz SAD-a

LONDON, 7. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Europske dionice ojačale su u petak nakon što su najnoviji podaci iz SAD-a pokazali neočekivano snažan rast zaposlenosti u prošlom mjesecu, sugerirajući nastavljeni oporavak najvećeg svjetskog gospodarstva.

Ključni europski indeksi londonski Ftse, frankfurtski DAX i pariški CAC bili su plusu jedan posto, pri čemu je Ftse iznosio 5.344 boda, DAX 5.708 bodova a CAC 3.106 bodova.

Američka vlada objavila je u četvrtak da je u rujnu neto u SAD-u otvoreno 103 tisuće novih radnih mjesta. Očekivao se njihov znatno skromniji rast, za samo 60 tisuća. Stopa nezaposlenosti ostala je nepromijenjena na 9,1 posto.

Taj je podatak ohrabrio tržišta, stišavajući bojazni da bi najveće svjetsko gospodarstvo moglo ponovno kliznuti u recesiju.

Tako su u prvi plan ponovo izbile dionice cikličkih sektora, povezanih s gospodarskim rastom. Proizvođači automobila Peugeot i Renault bili su tako u plusu 3,7 odnosno 3,2 posto, rudarski div Rio Tinto 2,5 posto a Xstrata 3,6 posto.

U fokusu su i signali iz Europe o mogućoj dokapitalizaciji banaka. U četvrtak je tako predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso u jednom intervjuu kazao da će vladama članica Europske unije predložiti koordiniranu dokapitalizaciju banaka.

Europske vlade istodobno razmišljaju o tome da prisile banke da preuzmu veće gubitke na grčkim obveznicama, a razmišljaju i o oporezivanju financijskih transakcija.

U takvom je okruženju bankovni sektor bilježio miješanu izvedbu, pa je Commerzbank oslabio 1,6 posto dok je BNP Paribas bio u plusu 1,6 a Societe Generale 0,5 posto.

U međuvremenu je agencija Moody's u petak snizila rejting 12 britanskih banaka, što je pritisnulo dionice Royal Bank of Scotlanda i Lloyds Banking Groupa, za 3,5 odnosno 3,6 posto.

"Bio sam iznenađen Moody'sovim sniženjem rejtinga britanskih banaka. One su se našle u teškoćama vrlo rano i čini mi se da su sada u puno boljem stanju nego banke u eurozoni. U ovom trenutku prije bih kupio dionice RBS-a nego dionice bilo koje druge europske banke", naglasio je Blain.

Indeks tokijske burze Nikkei ojačao je za 1,0 posto na 8.605 bodova.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙