FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izložba uz 80 godina kipa Grgura Ninskog u Varaždinu

VARAŽDIN, 6. listopada 2011. (Hina) - U palači Sermage Gradskog muzeja Varaždin, večeras je otvorena izložba priređena u povodu 80. obljetnice postavljanja skulpture Grgura Ninskog u Varaždinu, rad kipara Ivana Meštrovića.

Meštrovićev Grgur Ninski u Varaždinu je postavljen ispred Franjevačke crkve 20. rujna 1931. godine.

Izložbu u Gradskom muzeju Varaždin priredila je muzejska savjetnica Mirjana Dučakijević, a središnja joj je tema upotpunjena fotografskim i dokumentarnim materijalom koji, osim procedure postavljanja kipa Grgura Ninskog, govori o još nekim značajnim i zanimljivim događajima koji su se 1931. godine zbili u Varaždinu.

Izložba će za razgled biti postavljena do 6. studenoga ove godine.

Svjetski poznati hrvatski kipar Ivan Meštrović (1883. - 1962.) izradio je ukupno tri skulpture Grgura Ninskog, znamenitoga hrvatskog biskupa iz 10. stoljeća, tadašnjega kancelara hrvatskog kraljevskog dvora i gorljivog zagovornika staroslavenskog jezika i narodnog pisma glagoljice i glagoljaškog bogoslužja.

Splitska inačica kipa monumentalnija je i ponešto drukčija od varaždinske, dok je treća, izgledom identična varaždinskoj, postavljena u Ninu pokraj crkve sv. Anselma 1969. godine.

Brončani kip Grgura Ninskog stručnjaci ubrajaju među Meštrovića najbolja ostvarenja, a osim njegove umjetničke vrijednosti, među stanovnicima i turistima u sva tri grada u kojima je postavljen, uvriježilo se i vjerovanje o tome da dodirivanje njegova palca donosi sreću.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙