FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Britanija zaustavila pokušaj uhićenja Tzipi Livni

LONDON, 6. listopada 2011. (Hina/Reuters) - Britanski državni tužitelj u četvrtak je zaustavio pokušaj traženja uhićenja čelnice izraelske oporbe Tzipi Livni, koja se nalazi u posjetu Velikoj Britaniji, zbog ratnih zločina, rekli su dužnosnici.

Livni, bivša izraelska ministrica vanjskih poslova, prva je istaknuta izraelska politička osoba koja posjećuje Britaniju otkako je vlada izmijenila zakon o ratnim zločinima zbog kojeg ona i neki drugi izraelski dužnosnici iz straha od uhićenja nisu dolazili u Britaniju.

Njena stranka centra Kadima je rekla da je Livni u Britaniji doputovala na poziv ministra vanjskih poslova Williama Haguea.

Neidentificirana osoba uputila je u utorak zahtjev glavnom britanskom tužitelju Keiru Starmeru da dopusti da od suda zatraži nalog za uhićenje Livni zbog navodnih ratnih zločina povezanih s izraelskom ofenzivom na Gazu 2008. godine, reklo je tužiteljstvo u izjavi.

U izjavi se kaže da tužitelji nisu donijeli odluku, ali je vlada potvrdila da je Livni u "posebnoj misiji", što po stajalištu suda pruža imunitet od progona, te je zahtjev odbijen.

Ta je situacija bila prvi ispit novoga britanskog zakona koji je prošli mjesec stupio na snagu, a ograničava pravo građana da traže uhićenje stranih političara zbog navodnih ratnih zločina. Stari zakon dopuštao je sudski progon u Britaniji za ratne zločine počinjene bilo gdje u svijetu.

Po starom su zakonu pojedinici u tim slučajevima mogli pokrenuti kazneni progon tražeći izravno od suda da izda nalog za uhićenje. Novi zakon traži odobrenje ravnatelja javnog tužiteljstva prije izdavanja naloga za uhićenje

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙