FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

NATO se nada kraju misije u Libiji

BRUXELLES, 6. listopada 2011. (Hina/Reuters) - NATO je u četvrtak objavio kako se nada skorom završetku misije u Libiji, a odluka o tome bit će utemeljena na procjeni postoji li još prijetnja za civile i je li nova vlast sposobna održati sigurnost u zemlji.

Američki ministar obrane Leon Panetta izjavio je kako postoji "prilično jasno suglasje" među ministrima zemalja članica, koji su se okupili su Bruxellesu kako bi donijeli plan završetka misije, i da će pažljivo razmotriti borbe za Gadafijev rodni grad Sirt.

"Postoje neke smjernice o kojima treba voditi računa: prvo, ono što se događa u Sirtu. Drugo, je li stari režim još uvijek sposoban napadati civile? Treće, ima li Gadafi još bilo kakvih zapovjednih moći? Četvrto, jesu li oporbene snage sposobne uspostaviti sigurnost?", rekao je Panetta na konferenciji za novinare.

Zapovjednik operacija NATO-a admiral James Stavridis objasnio je da to nije precizan set mjerila, i da će odluka biti politička, na temelju preporuka zapovjednika NATO-a.

"Bit će to zbroj svih tih stvari", rekao je Stavridis.

Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen ocijenio je da je kraj misije, tijekom koje je izvedeno više od 9.000 zračnih udara, na vidiku.

"Očekujem da će naša misija uskoro završiti", rekao je Rasmussen. "Gadafijeve snage se bore uzalud, a prijetnja civilima nestaje", dodao je glavni tajnik NATO-a.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙