FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slovenija: civilna udruga traži referendum o obiteljskom zakonu

LJUBLJANA, 5. listopada 2011.(Hina) - Slovenska civilna udruga koja se protivi primjeni obiteljskog zakona po kojemu bi i partneri u istospolnim zajednicama imali pravo na usvajanje djece predložila je u srijedu da se referendum o tom zakonu održi 4. prosinca, istog dana kad će se održati prijevremeni parlamentarni izbori.

"Predlažemo da se referendum održi istog dana kad i prijevremeni izbori", rekao je novinarima predsjednik "Civilne inicijative za obitelj i prava djece" Aleš Primc, dodavši da bi se na taj način smanjili nepotrebni proračunski troškovi jer bi se glasovalo istog dana i na istim mjestima. Tehnički troškovi referenduma i parlamentarnih izbora u Sloveniji su slični - između 4 i 5 milijuna eura.

Primc vodi konzervativnu udrugu koja se uz potporu Katoličke crkve početkom rujna u dva dana prikupila 30.000 od 40.000 potrebnih potpisa za održavanje referenduma na kojemu bi se glasači izjasnili o novom obiteljskom zakonu koji je parlament već donio, ali se još ne primjenjuje. Zakonom se prava partnerskih zajednica s osobama istog spola izjednačavaju s pravima "klasične" obiteljske zajednice muškarca i žene, uključujući pravo na usvajanje djece.

U slučaju da udruga prikupi potrebnih 40.000 potpisa, raspisivanje referenduma o tome da li zakon treba stupiti na snagu ili ne morao bi biti raspisan. No, parlament je na inicijativu vlade referendumsku proceduru prekinuo, zatraživši mišljenje ustavnog suda. Protivnici referenduma tvrde da bi poništenje rješenja iz novog obiteljskog zakona značilo diskriminaciju istospolnih zajednica, te da bi referendum zbog toga mogao imati "protuustavne posljedice".

Primc je u srijedu ustavnom sudu predao dokumente kojima tvrdi suprotno i zahtijeva da se ustavni suci o tome što prije izjasne. U tom bi slučaju parlament sadašnjeg saziva, koji se raspušta 21. listopada, za datum referenduma mogao odrediti 4. prosinca, kad se održavaju prijevremeni izbori jer bi tako troškovi bili manji.

Udruga tvrdi da i neke presude europskih sudova kojima su se žalile osobe u istospolnim zajednicama, pa i neke presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu potvrđuju praksu da u većini europskih država zakonsku zaštitu imaju samo tradicionalna obiteljska zajednica, odnosno zajednice muškarca i žene.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙