FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Na Krku izložba o pomorstvu Boke kotorske u vrijeme venecijanske uprave

KOTOR, 4. listopada 2011. (Hina) - U sklopu proslave 440. obljetnice bitke kod Lepanta, na Krku se sutra otvara izložba Pomorskog muzeja Crne Gore iz Kotora pod nazivom "Pomorstvo Boke kotorske za vrijeme venecijanske uprave od 1420. do 1797. godine" s naglaskom na galiju "Sv. Tripun" koja je sudjelovala u bitki.

Izložba se otvara u galeriji "Decumanus", a u njezinu postavu bit će pedesetak izložaka među kojima maketa galije "Sv. Tripun", pisani dokumenti o sudjelovanju broda u bitki, navigacijska oprema, umjetnička slika s prikazom bitke te drugi izlošci iz fundusa kotorskog muzeja.

"Ova će izložba biti najbolji svjedok našim vezama kroz kulturu i kroz povijesnu i geografsku sferu", rekla je ravnateljica Pomorskog muzeja Crne Gore iz Kotora Mileva Pejaković-Vujošević.

Bitka kod Lepanta zauzima važno mjesto u povijesti pomorstva sredozemnih gradova. U njoj su 7. listopada 1571. godine snage Svete lige pobijedile tursku flotu i spriječile tursko širenje po Sredozemlju. Galija "Sv. Tripun" uništila je tri protivnička broda, ali je i sama stradala s kompletnom posadom sa zapovjednikom Jeronimom Bizantijem na čelu.

U bitki kod Lepanta sudjelovali su gradovi koji su bili pod venecijanskom upravom - Kotor, Krk, Cres, Trogir, Zadar, Šibenik i Rab. Grad Krk sudjelovao je s galijom "Cristo Ressussitato", Cres s galijom "Sv. Nikola", a Rab s galijom "Sv. Ivan".

Papa Pio V. osnovao je Svetu ligu, savez mediteranskih zemalja, kako bi zaustavio prodor Turaka i njihovo širenje Sredozemljem. Flota Svete lige bila je sastavljena od 209 galija, šest galeaca i 28 transportnih brodova. Na brodovima je bilo 80 tisuća ljudi, među kojima 30 tisuća vojnika te 50 tisuća mornara i veslača.

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙